Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Termosky s azbestem - v Česku se budou prodávat dál

16. 2. 2007 - PRAHA [Econnect]

Termoska s azbestem Firma Tescoma vyrábí a prodává termosky s nebezpečným azbestem, ačkoliv jeho používání je již několik let zakázané, a to jak v Česku tak v Evropské unii. Devět modelů termosek zakázaly prodávat italské úřady již koncem loňského roku. Česká obchodní inspekce pouze doporučuje v případě rozbití manipulovat se zbytky termosky opatrně. Společnost pro trvale udržitelný život vyzvala firmu Tescoma, aby výrobky stáhla z českého trhu dobrovolně. Ta se brání platnými atestacemi a nízkým rizikem nebezpečnosti výrobku.

Na problém přítomnosti azbestu v termoskách se přišlo koncem loňského roku v Itálii, kam firma Tescoma své výrobky vyváží. Tamní úřady provedly testy na přítomnost karcinogenních látek a zakázaly prodej devíti druhů termosek Tescoma. Informace se následně objevila v systému RAPEX (The Rapid Alert System for Non-Food Products), což je týdenní přehled nebezpečných výrobků publikovaný Evropskou komisí.

Termoska s azbestem

Česká obchodní inspekce nejprve v médiích slíbila sjednat nápravu také na českém trhu. " „Víme o tom a právě zahajujeme kontrolu. Pokud se ukáže, že je to pravda, nařídíme stažení nebezpečných výrobků z trhu,“ uvedla mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová v deníku MF Dnes začátkem ledna. O pár dní později již na základě testu Státního zdravotního ústavu pouze upozorňuje spotřebitele : "Při likvidaci výrobku nevhazujte do komunálního odpadu, ale na místo k tomu určené obcí (sběrné dvory). V případě rozbití skleněné části termosky manipulujte se zbytky opatrně. Při nešetrné manipulaci se mohou uvolňovat azbestová vlákna."

"Konzultovali jsme problém azbestu v termoskách s několika experty v Česku a v zahraničí. Firma jednoznačně porušuje nejen evropskou směrnici 1999/77/EC, ale i platnou českou vyhlášku 221/2004 Sb. Ty zakazují uvádět na trh nebo do oběhu výrobky, jež obsahují azbest, pokud do nich byla tato vlákna přidána záměrně. Zákaz používání azbestu platí vzhledem k jeho nebezpečnosti v Evropské unii už více než 7 let, v Česku skoro 3 roky," uvedl Miroslav Šuta, odborný konzultant Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ).

Termoska s azbestem

Proti ohrožení spotřebitele se ohrazuje zástupce firmy Tescoma: "Uvedené termosky jsou při běžném používání naprosto bezpečné. Tento fakt nebyl v žádném případě zpochybněný žádným úřadem, ani českým , ani italským, ani se taková zpráva v médiích neobjevila. Z těchto důvodů je naprosto bezdůvodné stahovat výrobky od konečných spotřebitelů." sdělil Econnectu ředitel Tescomy Ladislav Vaculík.

Podle informací STUŽ nepoužívá azbest v termoskách žádná další firma. "Azbest způsobuje závažné rakovinné onemocnění a může iniciovat i rakovinu plic. Azbest je natolik nebezpečný, že Evropská unie postupně zaváděla jeho regulaci již od 80. let minulého století, až v roce 1999 dospěla k jeho zákazu s nepatrnými výjimkami. Kvůli jeho obsahu bylo v roce 1991 na více než 10 let uzavřeno samotné sídlo Evropské komise - Berlaymont," konstatoval Šuta.

Společnost pro trvale udržitelný život vyzvala Tescomu, aby své výrobky stáhla z českého trhu dobrovolně, i když to nepožadují české úřady. "Chápeme, že nepříjemnost Vaší situace i to, že stažení výrobků s azbestem z prodeje a změna technologie patrně představuje nemalé finanční náklady pro Vaši firmu. Ale věříme, že chcete zachovat důvěru svých zákazníků a že se Vám taková investice do budoucna zúročí," uvádí se dopise adresovaném vedení firmy.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Zpravodajství Econnectu


ZPRAVODAJSTVÍ ze světa NNO
nabízí: *zprávy *tiskové zprávy NNO *názory a komentáře *témata+kauzy
www.ecn.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz