Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arcidiecézní charita v Olomouci pomohla sirotkům na Ukrajině

13. 2. 2007 - OLOMOUC [Radio Praha / Econnect]

Několik desítek postelí včetně matrací i ložního prádla získali sirotci z dětského domova v Bortnikách na Ukrajině. Vybavení jim dodala Arcidiecézní charita Olomouc z výtěžku Tříkrálové sbírky. Pracovník charity během své humanitární cesty po Ukrajině předal dary také dětem z dalšího dětského domova v Ternopylu.

S bortnickým dětským domovem spolupracuje Arcidiecézní charita delší dobu. Před třemi lety předala domovu traktor, před dvěma lety zase chlapci dostali lis na ovoce. Tato pomoc jim pomáhá získávat peníze na provoz domova. Arcidiecézní charita také přispěla na rekonstrukci jejich budovy. Další projekt se rozbíhá také ve vesnici Lopatin. Jeho cílem je poskytnout dětem ulice stravování pro 45 dětí.

Prostředky během Tříkrálové sbírky získali dobrovolníci. Pomoc dobrovolníků je důležitou součástí všech projektů Charity Olomouc. "Práce a čas, který nám dobrovolníci darují, potvrzují to, že i v dnešní době je možné své schopnosti dát pro potřeby druhých bez nároků na odměnu," uvádí olomoucká Charita. Charita Olomouc je zároveň vysílající i přijímací organizace. V současné době působí v Charitě Olomouc dobrovolník z Německa.

V Olomouci dobrovolníci pomáhají například ve středisku pro lidi bez domova. Pomoc lidem, kteří vyhledají pomoc Azylového domu, spočívá v naplnění jejich základních životních potřeb, pomoci s řešením sociální situace a opětovném začlenění do společnosti. Dobrovolníci Azylového domu se zapojují do různých činností, jako jsou volnočasové aktivity, výpomoc se zajišťováním chodu Denního centra nebo provoz knihovny.

Středisko pro lidi s tělesným handicapem pak poskytuje převážně starým, nemocným, zdravotně postiženým občanům komplex služeb v domácím prostředí. Cílem je uspokojovat jejich potřeby a kompenzovat tak určitý stupeň závislosti. Dobrovolníci se podílejí na chodu jako asistenti, výrobou drobných dárků pro klienty a především účastí při pořádání společných akcí.

Dalším zařízením olomoucké charity je středisko pro lidi s duševním onemocněním. Jeho posláním je pomáhat dospělým lidem s onemocněním z okruhu psychóz při jejich postupném začleňování do běžného života. Dobrovolníci pomáhají asistenční službou, jako pomocní asistenti při programu v dílnách, ve vedení hudebních kroužků, výukou počítačů, sportovními aktivitami s klienty, pomocí při přípravě ozdravných pobytů.

Kromě toho v Olomouci funguje charitní středisko pro etnické menšiny a poradenství. Stacionář Khamoro usiluje o integraci romské komunity do majoritní společnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, zmírnění sociálního dopadu nestabilní rodiny a předcházení výskytu sociálně patologických jevů. Charita proto hledá dobrovolníky pro individuální doučování romských dětí v rodinách, doučování v klubovně Komunitního centra na Přichystalově ulici v Olomouci, vedení zájmových kroužků tamtéž či pomoc při romské pouti organizované každoročně na podzim.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz