Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třináct hluchoslepých se zdokonalovalo v běžeckém lyžování na Vysočině

9. 2. 2007 - PRAHA [Econnect / Lorm]

Na přelomu ledna a února se třináct statečných z řad hluchoslepých vydalo na týden Vysočinu, aby se zdokonalovali v běžeckém lyžování. V pořadí již třetí zimní pobyt v běžecké stopě pro ně pořádalo občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé.

Mezi účastníky byli již zkušení "mazáci", kteří denně pod vedením svých trasérů - průvodců zdolávali i desetikilometrové vzdálenosti v běžeckých stopách v okolí Velkého Dářka u Žďáru nad Sázavou.

"I přes letošní výjimečně skoupou zimu na sníh a mráz jsme měli to štěstí, že jsme si do pátku skvěle, za pomoci navigace našich trasérů, zaběžkovali," shrnuje přínos akce jedna ze zdatných účastnic, Dáša Prošková. "Navzájem jsme se prostřídali, což bylo nejen pro nás, ale určitě i pro naše traséry a průvodce přínosem pro vzájemné poznávání a získávání dalších zkušeností komunikace s námi. S radostí jsme zjišťovali, že jsme na běžkách jistější a také dokonalejší," dodává.

Ve skupince se našlo i pár začátečníků, kteří překvapovali nejen svými výkony, ale především odvahou a vytrvalostí, která je neopouštěla ani v obtížných povětrnostních i sněhových podmínkách. S orientací ve stopě pomáhali hluchoslepým tzv. traséři, kteří jim nahrazovali smysly při pohybu v zasněženém terénu. "Komunikace probíhala podle individuálních možností hluchoslepých sportovců: v případě zbytků sluchu kompenzovaného sluchadlem se využívala především navigace hlasem, u zbytků zraku byl použit znakový jazyk a jednoduchá gesta. Mezi další používané navigační prostředky patří rolnička či speciální individuální smyčka fungující na principu vysílačky," vysvětluje Petra Zimermanová z pořádajícího sdružení LORM.

Díky dobře načasované sněhové nadílce se mohlo lyžovat téměř celý týden. Kromě pár modřin z pádů do měkkého si odváželi hluchoslepí s sebou domů především dobrý pocit, že i zima se dá strávit aktivně, na zdravém vzduchu a ve společnosti přátel. Za všechny hluchoslepé účastníky shrnula své zážitky z běžkování nejmladší účastnice, Míša Marešová: "Hrozně mě bavilo sjíždět kopečky. Jen tak se nechat unášet sněhem a větrem bylo nádherné. Jsem hrozně ráda, že takovýhle pobyt existuje a určitě pojedu příští rok zase."

Ve volném čase a po večerech se účastníci věnovali literární a výtvarné tvorbě, při cestopisné přednášce poznávali dalekou Indii, velmi dobře se bavili v tanečním kole nebo při narozeninové oslavě. Fotografie zdatných běžkařů z řad hluchoslepých si lze prohlédnout ve Fotoalbu na www.lorm.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz