Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nový literárně hudební kabaret EKG v Divadle Archa

9. 2. 2007 - PRAHA [Econnect]

Monoskop – jediný diváky navštěvovaný pravidelný literární pořad v Praze se po krátké odmlce z Paláce Akropolis přesouvá do Divadla Archa. Při té příležitosti také změní jméno na EKG – hudebně literární kardiograf pro živé i mrtvé. Tuto literárně hudební šou budou od února každý měsíc opět připravovat spisovatel Jaroslav Rudiš a básník Igor Malijevský. Historicky první „EKG o lásce a snech“ se v Arše rozbuší 12. února.

EKG (dříve Monoskop) se stal od září 2005 největší českou scénou zaměřenou na živou literaturu. Pořady na hranici mezi literárním čtením, hudebním večerem a divadelním kabaretem každý měsíc lákaly do paláce Akropolis početnou diváckou obec. Každé představení je premiérou i derniérou zároveň, je postavené na improvizaci a obvykle zcela nových textech současných českých autorů. Kromě toho autoři často využívají i aktuálních textů (již) nežijících autorů a osobností.

Během jeden a půlleté existence hostil Monoskop například prozaika Pavla Brycze, básníka Víta Janotu, spisovatele Tobiáše Jirouse, Ester Kočičkovou nebo písničkáře Selfbrushe. Kromě nich měli diváci možnost se též setkat s texty Alberta Einsteina, Ladislava Klímy nebo si i vyslechnout odbornou přednášku na téma Sexuální život Čtyřlístku – kdo s kým…

Nápad na literární kabaret si autoři dnešního EKG přivezli z Berlína, který rádi navštěvují. „Baví nás berlínské literární podzemí, večírky, kabarety, místní literární scény. Právě v Berlíně jsme se s Járou dali dohromady a absolvovali úplně první společné vystoupení v kultovní hospodě Alt Berlin. Němci řvali nadšením a tak jsme si řekli, když mohou řvát Němci, proč by neřvali i Češi?“ osvětluje začátky kabaretu jeden z autorů básník Igor Malijevský.

Původ titulu EKG vychází z dětských vzpomínek obou autorů. „S panem Malijevským jsme se shodli, že jsme v dětství dokázali prosedět celé noci před vypnutou televizí,“ prozrazuje druhý z otců pořadu Jaroslav Rudiš. „Čekali jsme, co přijde. Strašně nám při tom bušilo srdce.“ „Ano,“ dodává Malijevský, „díval jsem se do ztemnělé obrazovky, slyšel to pravidelné tlumené bušení, jakoby šlo z nějaké propastné hloubky a představoval si, že jsou tam někde uvnitř zakleté všechny pořady, které mi rodiče zakazovali. Hlavou mi často běžely chlapecké fantazie!“ přiznává s humorem Malijevský.

Bývalý Monoskop se po krátké odmlce stěhuje z Paláce Akropolis do Divadla Archa, kde našel dle autorů lepší zázemí. Vůbec první EKG bude o lásce a snech a v Arše se rozbuší v pondělí 12. února od 20 hodin za účasti hostů básníka a hudebníka Jardy Svobody z kapely Traband, tančící a zpívající herečky Johany Švarcové, písničkáře Karla Vepřeka a jeho syna, vítěze celonárodní Slam poetry 2005 Bohdana Bláhovce, surrealisty Jindřicha Štýrského a dalších.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz