Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Ostravě - Zábřehu je nové centrum pro seniory a rodiče s dětmi

8. 2. 2007 - OSTRAVA [Econnect / Charita Ostrava]

Nové možnosti využití času mají od února senioři a rodiče s dětmi v Ostravě – Zábřehu. V Charitním středisku Gabriel začíná Charita Ostrava provozovat Denní centrum pro seniory, Klub seniorů a mateřské centrum Klubíčko. Zcela nový objekt vybudoval městský obvod Ostrava – Jih a nabídl ho k provozování těchto i dalších aktivit. Fungování střediska Gabriel pro veřejnost zahájily dny otevřených dveří na začátku tohoto týdne.

V nabídce střediska je také jídelna Klub Kafe Ostrava, kde bude probíhat pracovní a sociální rehabilitace duševně nemocných lidí jako součást ambulantní péče s podporou odborného personálu. Provozovatelem jídelny a kavárny je občanské sdružení Anima, které provozuje kavárnu tohoto typu také v Ostravě – Porubě. "Nabízíme našim klientům příležitost obnovit si pracovní návyky, zlepšit komunikační schopnosti a umožnit jim touto cestou návrat do běžného života včetně lepšího uplatnění na trhu práce," vysvětluje účel specializované kavárny předsedkyně sdružení Anima Drahomíra Kusá,.

Denní centrum pro seniory má zajišťovat komplexní péči směřující k zajištění soběstačnosti a nezávislosti jednotlivých klientů. Mezi poskytovanými službami jsou aktivizační programy, pečovatelské služby, strava a také pomoc při uplatňování práv a oprávněných zájmů. V programu Denního centra bude například trénování paměti, malování, ergoterapeutická cvičení, arteterapie, společenské hry, besedy, oslavy narozenin a svátků a podobně.

"Středisko je vybaveno také třemi počítači s připojením k internetu, aby naši klienti mohli být v kontaktu se současnými komunikačními prostředky," přibližuje zařízení Marie Monsportová, vedoucí útvaru sociálně zdravotních služeb Charity Ostrava. "Program střediska a jeho služby bude zajišťován třemi geriatrickými pracovníky," dodává.

Klub seniorů bude nabízet v příjemných prostorách střediska Gabriel příležitost k setkávání u šálku čaje či kávy. Členem se může stát každý senior nebo seniorka, kteří mají zájem účastnit se kulturního, společenského a duchovního života.

Smyslem existence mateřského centra je přinést rodičům na mateřské dovolené možnost trávit čas ve společnosti dalších rodičů a dětí předškolního věku. "V centru budou probíhat tvořivé programy jako malba na sklo, výroba dekorací, šití a podobně. Zatímco si děti budou společně hrát, můžou se maminky učit tvořit hezké věci," konkretizuje aktivity Petra Hořínková, která podobné centrum Charity Ostrava vede v Ostravě – Dubině.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz