Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tři koruny z každé tisícovky výdajů státního rozpočtu jsou na rozvojovou pomoc málo, myslí si čtvrtina Čechů

6. 2. 2007 - PRAHA [Econnect]

Hlavní důvod vládního programu rozvojové spolupráce je jednoduchý - pomoc lidem v nouzi, především dětem a těm nejchudším. Měli bychom proto pomáhat především zemím, kde to lidé nejvíce potřebují, nezávisle na tom, zda s nimi jako Česká republika máme nebo nemáme dobré vztahy. Takový je názor české veřejnosti. Vyplývá to z výzkumu, který pro ministerstvo zahraničních věcí provedla agentura SC&C.

"Česká republika se jako další ekonomicky rozvinuté země snaží přispívat k řešení globálních problémů, v tomto případě extrémní chudoby v zemích tzv. třetího světa - tj. například většina afrických zemí, chudé země Asie a jihovýchodní Evropy," uvádí se ve zprávě z výzkumu o programu České republiky na pomoc chudým zemím. Finanční prostředky ze státního rozpočtu České republiky mají pomoci odstranit v těchto zemích extrémní chudobu a hlad, umožnit základní vzdělání všem, snížit dětskou úmrtnost, zlepšit zdraví matek, bojovat proti nejrůznějším nemocem a dále.

Češi se domnívají, že je samozřejmě nutné poskytovat okamžitou humanitární pomoc v případě katastrof, neštěstí atd., nicméně podstatná část občanů (42%) považuje za důležité také dlouhodobě podporovat rozvoj ekonomiky a společnosti v chudých zemích. Poskytovaná pomoc nemusí vždy a nutně přinášet zpětné výhody České republice, vyplynulo z průzkumu.

Česká republika poskytuje ročně zhruba 3 miliardy korun na pomoc rozvojovým zemím. Většina občanů tuto částku považuje za přiměřenou, a zároveň přibližně dvě pětiny občanů v roce 2006 věnovaly peníze, případně čas, na pomoc chudým zemím. Když se ale tazatelé zeptali, jestli je dostatečné, když z každé tisícikoruny výdajů státního rozpočtu jdou na program pomoci chudým zemím přibližně tři koruny, označili lidé poskytovanou pomoc častěji za příliš malou.

Ze zprávy také vyplývá, že Češi nemají jasný názor na souvislost mezi pomocí chudým zemím a snížením rizika terorismu. Polovina občanů se domnívá, že pomoc může toto riziko snížit, polovina si myslí, že pomoc chudým zemím terorismus nesníží. Více než tři pětiny občanů (67%) souhlasí s tím, že pomoc chudým zemím může snížit přistěhovalectví z rozvojových zemí.

Občané se rozhodně necítí být o pomoci České republiky chudým zemím dostatečně informováni - pouze pětina respondentů (21%, častěji lidé na Moravě) má pocit, že má dost informací. Více než dvě třetiny obyvatel by uvítaly více informací o pomoci České republiky chudým zemím, častěji vysokoškoláci.

A jaké problémy podle Čechů zasluhují nejvíce pozornosti? Hlavní oblastí, ve které je třeba pomáhat, je boj proti HIV/AIDS a dalším nemocem. Více než tři pětiny populace (69%) považují tuto oblast za důležitou, téměř třetina (31%) dokonce za nejdůležitější. Oblast boje proti nemocem nejčastěji uvádějí nejmladší respondenti do 29 let, naopak méně často nejstarší lidé od 60 let. Minimálně dvě pětiny respondentů považují za důležité také zlepšení postavení žen a dětí , podporu vzdělávání , podporu lidských práv a posilování míru a bezpečnosti. Ostatní oblasti (rozvoj demokracie, ochrana životního prostředí, rozvoj zemědělství a průmyslu, rozvoj občanské společnosti a podpora soukromého podnikání) považuje za důležité méně než pětina populace.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz