Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zima na blátě - pohroma pro stromy

6. 2. 2007 - BRNO [Nadace Partnerství - Strom života]

Sněhové vánice pravidelně zaskočí překvapené silničáře, letos však silničáři zaskočili nás - sníh není, nemají co na práci, tak se vrhli na kácení alejí. Jelikož prostřednictvím našich projektů vysázíme ročně tisíce stromů do stromořadí, alejí i obcí, vůbec se nám nelíbí představa, že to, co jsme na jaře a na podzim vysadili, nám v zimě nudící se silničáři pokácejí.

Podnětem pro kácení stromů kolem silnic na Vysočině, v jižních Čechách nebo na Děčínsku se stal zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, dle kterého je: „na návrh příslušného orgánu Policie České republiky nebo po projednání s ním nebo na návrh silničního správního úřadu nebo po projednání s ním, vlastník dálnice, silnice a místní komunikace oprávněn v souladu se zvláštními předpisy kácet dřeviny na silničních pozemcích“. Pod záminkou ohrožení účastníků silničního provozu jsou káceny zcela zdravé vzrostlé stromy i celé aleje.

„Zkratkovitý výklad zákona, který podřídí jediný zájem, zájem rychlé jízdy autem, všem dalším zájmům společnosti, je ostudný, nekulturní a nelze se s ním smířit," odsuzuje jednání policie a silničářů Ing. Petr Jelínek PhD. z Fakulty lesnické a dřevařské MZLU v Brně a vysvětluje: „Nejenže je tato zeleň estetická, chrání nás proti poryvům větru, ale často je v bezlesé krajině posledním útočištěm vzácných druhů živočichů. Aleje starých památných stromů dokonce, v rozporu se zmíněným zákonem, chráníme." Aleje navíc v zimě zabraňují tvorbě závějí na silnici. Silničáři a dopravní policie tedy patrně předpokládají, že bílá zima do České republiky už nepřijde nebo se při kácení stromů těší na kalamitní situace při příští sněhové nadílce.

Jak toto zbytečné ničení zeleně zastavit radí Martin Dušek, ředitel Kanceláře Českého svazu ochránců přírody: „Pravomoc mají starostové obcí, v jejichž katastru se zásah plánuje. Podle § 8 odst. 2 zákona o ochraně přírody a krajiny musí být kácení dřevin, které má být provedeno v souladu s § 15 zákona o pozemních komunikacích, oznámeno příslušnému orgánu ochrany přírody minimálně 15 dní předem."

Pokud není kácení oznámeno nebo oznámení o kácení nesplňuje všechny náležitosti (přesný počet stromů, druh, rozměry a zákresy místních dřevin, dřeviny podél pozemní komunikace by také měli splňovat normu ČSN 73 6110 Projektování místních komunikací), může orgán OP oznámené kácení omezit, pozastavit, zakázat, a to ve správním řízení. Bohužel zákon nestanoví, že je oznamovatel povinen se zamýšleného kácení zdržet, jakmile je takové řízení zahájeno.

Novelu zákona o pozemních komunikacích momentálně řeší vláda. Kolik stromů však ještě silničáři stihnou srazit? Doufejme, že nová pranostika - únor zelený stromy mizejí - se neujme.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz