Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Literární časopis Plž udělil své výroční ceny

5. 2. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Zatímco již 10. ledna zasedala porota plzeňského literárního měsíčníku Plž, aby rozhodla o tom, kdo se stane vítězem výročních cen časopisu, slavnostní vyhlášení si organizátoři nechali až na 31. leden. Večer proběhl tradičně v Polanově síni Knihovny města Plzně.

Plž čili plzeňský literární život - tak zní název literárního časopisu, který v Plzni vychází ve spolupráci několika neziskových organizací – Ason klubu, Střediska západočeských spisovatelů, Klubu přátel knižní kultury, Knihovny města Plzně a dalších. Ve středu 31. ledna Plž udílel svá tradiční výroční ocenění a to hned v několika kategoriích – publicistika, poezie, próza, cena Ason klubu a zvláštní uznání.

Porota zasedala ve složení kompletní redakční rady časopisu, kterou tvoří Vladimír Novotný, Viktor Viktora, Bohumil Jirásek, Vladimír Gardavský, Josef Hrubý, Dagmar Svatková, Milan Šedivý, Kateřina Vašáková, Jana Horáková a Helena Šlesingerová. Vesměs se jedná o literární profesionály, básníky či novináře, kteří působí v kulturní oblasti.

Ceny Plže hodnotí vždy celý uzavřený ročník časopisu, tedy konkrétní publikované texty autorů. Uděluje se v každé kategorii pouze jedno ocenění. Vítězný autor dostane diplom a sošku plže - letos z dílny výtvarnice Nadi Potučkové. V případně čestného uznání dostává autor „pouze“diplom. Zásadou je, že cenu nemůže získat již v předchozích letech oceněný autor.

„Nejvíce dohadování je vždy u poezie, tam padá nejvíce návrhů,“ komentuje nejednoznačné rozhodování poroty básnířka a vedoucí Ason klubu Helena Šlezingerová.

V kategorii publicistika a esejistika získal ocenění básník Milan Šedivý z Dubí u Teplic za svou pravidelnou rubriku Ve jménu Šaldovy hole a čestné uznání pak pedagožka Ilona Gruberová z Plzně za pravidelnou rubriku Starožitná zastavení.

V próze u poroty exceloval Arnold Nowicki za povídku Trojzvuk - příběh, jenž se stal v noci na Halloween a uznání si vysloužil Miroslav Valina za prózu Degen a kocour.

Těžko hodnotitelnou kategorii poezie nakonec ovládla Eva Válková z Dobřan za soubor básní z listopadového čísla loňského Plže. Čestné uznání si vysloužil nedávno knižně debutující básník Jan Sojka – jeho sbírku uvádí na pulty knihkupectví brněnské nakladatelství Wales.

Cenu Ason klubu si z udílení odnesl teprve dvacetiletý básník Lukáš Weishäupl z Plzně za soubor veršů v rubrice Mladý Západ, který je možno najít opět v listopadovém čísle.

Zvláštní uznání porota vyslovila dílu plzeňského spisovatele Jaroslava Štrunce "Brunhilda", které vyšlo jako letní příloha Plže. Jedná se o cenu im memoriam (1934 - 1998).


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz