Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kdo je kdo na české pravicové extrémistické scéně

2. 2. 2007 - Petr Weber

-Foto wolf.n.cz-
-Foto wolf.n.cz-
Následující text je volným pokračováním přednášky z února 2006, proslovené v diskusním pořadu „Izrael a my – staronová šance“, v brněnském sídle ombudsmana. Úvodem budiž oficiální zpráva ministerstva vnitra za rok 2005. Pravicovou scénu dělí na neonacistickou a nacionalistickou. V první upozorňuje na stále výrazně aktivní hnutí Národní odpor (NO) a na do pozadí ustupující Bohemia Hammer Skins (BHS) a Pravou Alternativu (PA). V druhé skupině je monitorována mezi jinými Národní strana (NS), Národní sjednocení (NSJ) a Vlastenecká fronta (VF). Povšimněme si blíže některých z těchto uskupení, případně dalších příbuzných.

Národní odpor je spojen historicky s osobou Filipa Vávry. Napovídající jsou už jeho symboly – znak ozubené kolo s vetkaným praporem a vlajka černo-bílo-červená s černým nápisem NÁRODNÍ ODPOR. Nepokrytě antisemitské články, ale i jiný obsah vedly k zablokování jednoho z používaných webů americkým hostitelem v březnu 2006 (jev poměrně řídký), nicméně shora uvedený link je nadále plně funkční. Propaganda je prováděna chytře, útočí se na bývalé členy STB, citován je kontroverzní americký spisovatel Norman G. Finkelstein („Průmysl holokaustu“) a jeho poslední dílo „Více než drzost“ (Beyond Chutzpa) uveřejněné s tabloidním titulem „Zabíjejte Araby a křičte o antisemitismu“, atd.

Na mezinárodní scéně se NO netají spoluprací s německou neonacistickou NPD, i když někdy dochází k různicím (na sjezdu k výročí R. Hesse ve Wünsiedelu v srpnu 2005 část delegace NO se odmítla podrobit požadavku na podporu „navrácení Sudet Německu a Rakousku“). Z akcí posledních let připomeňme pochod Brnem v květnu 2005 (ještě o něm bude zmínka), demonstraci před německou ambasádou na podporu revizionisty Ernsta Zündela a obdobnou sešlost u rakouského velvyslanectví k procesu s Davidem Irvingem, obojí na podzim 2005, zcela nedávno pak plamenné výzvy k českému prezidentovi, aby umožnil hrdinům z NO bojovat v Íránu proti „izraelským agresorům“.

Národní strana je formálně standardní politickou stranou představovanou na veřejnosti zejména mediálně přitažlivou Petrou Edelmannovou. Její politický program klade důraz na národní tradice a ideály („konzervativní tradicionalismus“), vyslovuje se proti EU, je skrytě i zjevně xenofobní (požaduje zpřísněnou imigraci a udělování občanství, v aféře se zveřejněním karikatur proroka Mohameda se vyslovila za zastavení přílivu muslimů do Evropy a repatriaci již usídlených).

Na domácí scéně hraje na populární antiněmeckou („sudeťáckou“) strunu, velmi libě určitě zní řadě obyvatel ČR požadavek represe vůči kriminalitě (3x a dost), omezení podpor v nezaměstnanosti, naopak podpora rodiny (bez bližšího vymezení) apod. V parlamentních volbách 2006 neuspěla, v komunálních volbách (psáno týden před jejich konáním) kandiduje v Praze, Ostravě a M. Boleslavi, kromě řady menších měst.Nedávno proslula vyvěšením na webu t.zv „populační kalkulačky“, ukazující tendence porodnosti u záměrně vybraných skupin obyvatelstva (dobrá zpráva: provozovatel tento link zablokoval). Spřízněnou mediální hlásnou troubou NS je internetové rádio www.vlast.cz, které se „proslavilo“ kromě jiného aférkou se skupinou Nadoraz a její skladbou Babylon.

Národní sjednocení představuje dalšího z politických ale o to více křičících (zatím) trpaslíků. Ve štítu má heslo „cizí nechceme, svoje nedáme“ a charakterizuje sebe sama jako hnutí konzervativního nacionalismu. Politickým programem mu je např. obnovení trestu smrti, podpora rodiny, odmítání homosexuálů, snížení „nadměrných“ sociálních dávek apod. Vystupuje proti EU, vehementně obhajuje tzv. „národní“ stát, klade důraz na „českost“, požaduje loajálnost (nečeských) menšin vůči státu. Jeho předsedou je Martin Čejka, šéfredaktor časopisu Te Deum, obecně proslulý svými antisemitskými výroky.

Právo a spravedlnost se deklaruje jako politické hnutí, úzce provázané i personálně s NSJ. Shora zmíněný Martin Čejka byl jeho volebním lídrem, ve volbách kandidovali i mluvčí František Červenka a Tomáš Vandas.Opět slyšíme lákavá hesla „ANO tradiční rodině, NE korupci a kriminalitě“. Hnutí otevřeně sympatizuje se stejnojmenným polským subjektem PiS, který nedávno vyhrál (nedostatečně) volby u našich severních sousedů, a stejně jako toto hnutí klade důraz na ortodoxní katolicismus.

Vlastenecká fronta je poslední z přehlídky domácích extrémních seskupení, o nichž je řeč a jemuž velí jistý David Macháček. De iure se jedná o občanské sdružení, v jehož akčním programu (pro pamětníky nepříliš povzbudivé sousloví) nacházíme zaujetí proti NATO, EU a pozitivní diskriminaci (čti Romů a jim podobných nepřizpůsobivců). Na své si přijdou i registrovaní partneři, zástanci měkkých drog, naopak vyzdvihovány jsou české národní zájmy a – jak jinak – tradiční hodnoty. Takže nepřekvapí ani, že Izrael je teroristický stát, vybudovaný na teroristických kořenech, provádějící genocidu nežidovských obyvatel (tiskové prohlášení z 2.8.2006).

Na závěr tohoto nepříliš vábného defilé si představme i zahraniční prvek, Národní socialistické vzdělávací centrum - NSEC. Česká mutace má v hlavičce bezostyšně svastiku a odkazy na ničím nekamuflovanou nacistickou propagaci, včetně názvů (NSDAP). Nepokrytě oslovuje příznivce Nacionálního Socializmu a Árijské rasy. Obsah tohoto webu by dnešní teen´s označili zřejmě jako „hustý“. Jako takový je ale důkazem beztrestnosti a nedosažitelnosti alternativních médií dneška, tím spíše, že hnízdí zpravidla na servrech ultraliberálních USA, čest výjimkám, viz příklad s NO v úvodu.

Spřízněným zinem je Poslední generace charakterizovaná např. tímto výňatkem z rozhovoru se zřejmě fiktivním šéfredaktorem: „… zničit tyto lži (o holokaustu, pozn. autora) bude velmi těžký úkol …, protože oni mají mocnější prostředky, … tato témata tvoří jen malou kostku ve velké mozaice židovských lží, které spolu souvisí, počínaje Starým zákonem a politikou dnešních dní konče…“.

Zevšeobecňující analýzy a morální nabádání působí hluše, navíc doléhají k uším „slušných“, na ty, o nichž bylo velmi stručně pojednáno, platí argumenty úplně jiné, pokud vůbec. Jejich myšlenkový svět ilustruje citát z anonymní reakce na autorův článek v brněnské Rovnosti „Hnědý pochod Brnem“ v květnu 2005: „… doporučuji nechat na pokoji naše pohledná děvčata, … jsou na svou krev hrdá a velmi nerady by ji přidávaly do těsta velikonočních macesů …“ (www.odpor.net). To zní jak zlověstná minulost.

Ale nedělejme si iluze ani o „mlčící většině“. Autor učinil minipokus v nejbližším rodinném okolí. Sedmnáctiletý student střední školy na otázku, co to je antisemitizmus, upřímně odpověděl, že neví, a na obdobný dotaz, co si představuje pod neonacismem, děl – boj proti nacismu. To je alarmující, tady stojí za to se servat. S osnovami škol, s lhostejností a ignorancí dospělých, s neznalostí učitelů. Čiňme tak po vzbuzení i před usnutím, jinak trpaslík nás zadusí, jako před lety.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 2. 2007
špatně psaný článekStanislav Novotný
26. 3. 2007
1. 4. 2007
10. 1. 2008
7. 1. 2008
3. 10. 2008
21. 3. 2009

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz