Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí zvítězilo ve sporu o účast v řízení na brněnský hypermarket

1. 2. 2007 - PRAHA/BRNO [Econnect]

-Takto vypadalo území bývalého mokřadu v době výstavby, foto: Dušan Rosenbaum-
-Takto vypadalo území bývalého mokřadu v době výstavby, foto: Dušan Rosenbaum-
Nejvyšší správní soud včera rozhodl ve prospěch občanského sdružení Nesehnutí a uznal tak jeho právo na účast ve správním řízení o výstavbě hypermarketu v brněnské části Královo Pole. Magistrát města Brna tak podle soudu porušil zákon, když před téměř pěti lety účast sdružení odmítl. Nesehnutí nyní čeká ještě na výsledek další žaloby, kterou podalo na magistrát kvůli nesposkytování informací. Hypermarket je sice již dávno v provozu, ale sdružení chce svůj úspěch využít při dalších kauzách ochrany životního prostředí.

Kauza hypermarketu Carrefour - Královo Pole v Brně začala v roce 2002. Občanské sdružení Nesehnutí žádalo o účast v řízení na základě zákona o ochraně přírody a krajiny. Stavba je totiž umístěna na území mokřadu, který poskytoval útočiště pro chráněné a ohrožené živočichy. "Zjistilo se, že se tu vyskytuje řada chráněných druhů ptáků, kteří zde dokonce hnízdí a vyvádějí mláďata," uvedl Filip Fuchs v publikaci Přelet nad hypermarketovým hnízdem (viz související odkazy).

Magistrát města Brna však jejich účast odmítl a sdružení podalo na jeho postup žalobu. Krajský soud v červenci 2005 dal žalující straně za pravdu, což ovšem fakticky nazabránilo výstavbě dnes již fungujícího hypermarketu. Ten navíc změnil majitele a je provozován pod značkou Tesco. Brněnský magistrát ještě podal proti rozsudku kasační stížnost, ale Nejvyšší správní soud včerejším rozsudkem potvrdil jeho platnost. Kauza tak končí nejen morálním vítězstvím Nesehnutí, ale také precedentem, který by měl zaručil nevládním organizacím účast ve správních řízeních o podobných stavbách.

Nesehnutí upozorňuje, že magistrát nejen nezohlednil jejich zákonné právo na účast v řízení, ale dokonce jim odmítl ve věci podávat informace. Na rozsudek tak čeká ještě další žaloba, kterou v listopadu 2005 ke krajskému soudu podalo Nesehnutí na Magistrát města Brna kvůli porušení zákona o právu na informace.

"Nyní se pokusíme znovu vyzvat stavební úřad, aby nám sdělil co udělá a jak bude situaci s hypermarketem bez územního a stavebního povolení řešit," řekl člen Nesehnutí Jiří Koželuh. Sdružení hodlá svůj úspěch využít v dalších případech, kdy úřady porušují zákony pro zapojování veřejnosti do ochrany životního prostředí.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz