Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ptákem roku 2007 je slavík obecný

31. 1. 2007 - PRAHA [Econnect/ČSO-Birdlive]

-foto: Josef Hlásek-
-foto: Josef Hlásek-
Česká společnost ornitologická letos v rámci kampaně Pták roku vyhlásila slavíka obecného. Současně vydává informační brožuru o tomto živočišnému druhu a bude pořádat Noci slavíků - naučné vycházky s průvodcem. Ochranáři varují, že slavík žije v těsné blízkosti lidí a kvůli odstraňování keřů mu hrozí nebezpečí. V předchozích letech se ptákem roku staly například orel mořský, ledňáček říční či sova pálená.

Kampaň Pták roku organizuje Česká společnost ornitologická od roku 1992, kdy byla vybrána vlaštovka obecná. Současně s vyhlášením aktuálního Ptáka roku je vždy představena i stejnojmenná brožura, ve které jsou uvedeny základní informace o biologii ptačího druhu, příbuzných druzích, které u nás žijí, populačních trendech, ohrožujících faktorech a také praktické rady, jak vybranému druhu pomoci.

Slavík je symbolem krásného zpěvu a námětem pro umělce nejrůznějších žánrů – od spisovatelů, básníků, dramatiků až po výtvarníky a hudební skladatele. Přitom jeho zpěv široká veřejnost prakticky nezná, nemluvě o jeho podobě. Díky skrytému způsobu života a nenápadným barvám uniká pozornosti i tam, kde žije v těsné blízkosti lidí – v parcích, velkých zahradách i chatových koloniích. A právě tam mu díky redukci jeho biotopu - keřového patra - hrozí největší nebezpečí.

Kampaň Pták roku budou od konce dubna do poloviny května provázet Noci slavíků, vycházky se zkušenými průvodci, zaměřené na poslech slavičího zpěvu a případně dalších ptačích hlasů v době, kdy je slyšet nejlépe – ve večerních a nočních hodinách.

Partnery kampaně Pták roku 2007 jsou: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Český svaz ochránců přírody, Českomoravská myslivecká jednota, Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, Správa chráněné krajinné oblasti Pálava.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 2. 2007
16. 4. 2007
15. 5. 2007
6. 6. 2007
17. 10. 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz