Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MSNBC: Ochránci nabízejí peníze za informace o japonské velrybářské flotile

31. 1. 2007 - PRAHA/SYDNEY [EcoMonitor]

Japonská velrybářská loď Ochránci přírody hlídkující v Rossově moři v blízkosti břehů Antarktidy nabídli 25 000 dolarů za informace, které je navedou na japonskou velrybářskou flotilu, píše internetové zpravodajství MSNBC.

Organizace Sea Shepherd Conservation Society sídlící v USA, oznámila, že nabízená odměna je součástí její „Operace leviatan“. Tato akce má za úkol narušit práci japonských velrybářských lodí v Jižním oceánu. „Jsme tady, abychom jim zabránili v zabíjení velryb, a uděláme úplně všechno, co bude v našich silách, aniž ohrozíme lidské životy,“ sdělil přes satelitní telefon kapitán Alex Cornelissen přímo z paluby ochranářské lodi Robert Hunter. „Čekáme na další informace o přesném pohybu velrybářské flotily, na souřadnice, které nám pomohou ji vystopovat. Doufám, že nám ta odměna pomůže odhalit lodě co nejdřív,“ prohlásil pro agenturu Reuters kapitán Cornelissen.

Paul Watson, kapitán druhé lodi Farley Mowat, řekl jedné místní rádiové stanici, že vláda Nového Zélandu polohu japonských lodí zná, protože její letectvo pořídilo fotografie celé flotily. „Víme, že jsou lidé, kteří tuto informaci mají a znají přesné souřadnice. Nám, upřímně řečeno, pak znalost polohy japonských lodí pomůže velmi výrazně ušetřit pohonné hmoty,“ řekl kapitán Watson.

Lodi organizace Sea Shepherd před sebou mají tři týdny, než se budou muset vrátit do přístavu pro palivo a zásoby. Podle Paula Watsona jsou japonské velrybářské lodi vzdálené zhruba 800 kilometrů.

Minulý týden také vyplula z přístavu na Novém Zélandu loď Greenpeace, která zahájila letošní kampaň této organizace proti lovu velryb v Jižním oceánu. Celosvětový zákaz lovu velryb začal platit v roce 1986, ale Japonsko může v rámci vědeckého programu vylovit ročně stovky kusů kytovců. Navzdory moratoriu je komerční lov povolen vládami Norska a Islandu.

Japonsko na únor svolalo zvláštní schůzku Mezinárodní velrybářské komise, což měl být pokus o oslabení zákazu lovu velryb, ale dvacet šest států, které komerční lov odmítají, prohlásilo, že bude toto setkání bojkotovat.

Podle článku MSNBC 29. 01. 2007


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz