Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občané České republiky se vyjadřují pro ochranu zvířat

26. 1. 2007 - PRAHA/PLZEŇ [Econnect / Svoboda zvířat]

-graf: Centrum pro výzkum veřejného mínění, CVVM-
-graf: Centrum pro výzkum veřejného mínění, CVVM-
Občanské sdružení Svoboda zvířat zveřejnilo závěrečnou zprávu z průzkumu veřejného mínění, který si nechalo vypracovat Centrem pro výzkum veřejného mínění, CVVM. Z ní vyplývá, že Češi mají o ochranu zvířat zájem, organizace na jejich ochranu považují za prospěšné, podporují alternativy testování na zvířatech a současně o této problematice pociťují nedostatek informací.

"Ve zprávě se objevují odpovědi týkající se několika skupin otázek.", uvedl Tomáš Popp, předseda organizace. "V první řadě nás zajímalo, jak se respondenti cítí být informováni ohledně životních podmínek zvířat chovaných v zajetí. Dalším okruhem otázek byla reflexe chovu kožešinových zvířat a zvířat používaných v cirkusech. Otázka alternativ k používání zvířat pro testování a pokusy tvořila třetí část. Posledním zjišťovaným okruhem bylo to, jak respondenti vnímají činnost organizací na ochranu zvířat.", uvedl dále Popp.

Souhrn hlavních výsledků

• Větší část české veřejnosti (hodnoty oscilují kolem 70 %) pociťuje informační deficit, pokud se jedná o životní podmínky zvířat chovaných na kožešinových farmách, v cirkusech a laboratořích.

• Shodně tři čtvrtiny respondentů soudí, že život zvířat chovaných na kožešinových farmách není srovnatelný s podmínkami příslušníků stejného druhu žijícími ve volné přírodě a zároveň že současná společnost by se bez kožešinové módy obešla. Se zabíjením zvířat pro kožešinu nesouhlasí 68 % dotázaných, pro zákaz chovu kožešinových zvířat se vyslovilo 67 % respondentů.

• S chovem a drezúrou zvířat v cirkusech souhlasí třetina oslovených, více než polovina je proti. Většina (77 %) se obdobně jako v případě zvířat chovaných pro kožešinu domnívá, že život zvířat v cirkuse není srovnatelný s podmínkami zvířat ve volné přírodě.

• Veřejné mínění se příznivě kloní k alternativám různých metod a přístupů bez využívání pokusů na zvířatech, a to nejvíce u kosmetiky (72% souhlas), tabákových a alkoholických výrobků (72% souhlas) a výrobků pro domácnost (71% souhlas). S alternativními metodami bez použití pokusů na zvířatech při výuce na středních a vysokých školách a ve výzkumu se ztotožnily dvě třetiny a odmítla je čtvrtina dotázaných; u testování léčiv byl podíl souhlasících a nesouhlasících vyrovnaný: 42 % respondentů zvolilo kladnou a 43 % zápornou odpověď.

• Podle většinového názoru respondentů je činnost organizací na ochranu zvířat potřebná. Uvedly to čtyři pětiny oslovených.


-red-


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz