Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Škody na lesích z minulého týdne jsou výsledkem špatného hospodaření

25. 1. 2007 - PRAHA [Econnect / Hnutí Duha / ČSOP]

-Dálnice v přírodní rezervaci, foto: Horní mlýn, o.s.-
-Dálnice v přírodní rezervaci, foto: Horní mlýn, o.s.-
Ekologické organizace hodnotí výsledek kalamity, během které v minulém týdnu padlo až milion stromů, jako problém špatného hospodaření v lesích. Vytváření vykácených holin v lesích a nadměrná výsadba smrku zvětšují škody při velkých vichřicích, varuje Hnutí Duha a požaduje razantní reformu lesního zákona a pravidel lesnických dotací. ČSOP upozorňuje, že současné hospodařské lesy jsou v podstatě plantáže, které v přirozených podmínkách nemají šanci obstát.

Podle Českého svazu ochránců přírody se nedá rozhodně ale mluvit o katastrofě. Smrk je v dospělosti náchylný k vývratům a polomům. Zvláště na stanovištích, kde není tato naše nejrozšířenější hospodářská dřevina původní a kde byla vysazena lidmi. V oblastech s největšími plochami polomů jsou rozsáhlé smrkové lesy, většinou ale uměle pěstované a hospodářsky využívané. A v tom je jádro problému. Stejnověký porost stejně velkých smrků je v podstatě plantáží, která je zranitelná různými nepříznivými vlivy, kůrovcovými kalamitami počínaje a větrnými polomy konče.

Tomu všemu by se dalo jednoduše předejít. Na vzniklé paseky by měly být více vysazovány stanovištně původní druhy dřevin, například buky, javory, jedle. Zásahy v porostech by také měly směřovat k pestřejší věkové struktuře. Takový les pak umožňuje lepší využití přirozené obnovy. Neměli bychom opakovat chyby našich předků a měli bychom začít pěstovat lesy, které budou stabilními vůči nepříznivým vlivům.

Hnutí Duha prosazuje reformu lesního zákona, která by vyloučila holosečné kácení a vyžadovala výsadbu místních druhů stromů. Navrhuje také, aby stát vyplácel lesnické dotace pouze těm majitelům lesů, kteří jsou ochotni dobrovolně přistoupit na několik základních pravidel zdravého hospodaření – i když je zákon ještě nevyžaduje. Vláda zatím plánuje vyplácet subvence plošně. Ministr zemědělství Petr Gandalovič má podle Hnutí Duha poslední příležitost změnit dotační pravidla v Programu rozvoje venkova, který má zanedlouho odeslat Evropské komisi. "Vláda proto musí konečně připravit dlouho odkládanou reformu lesního zákona, která zajistí zdravé hospodaření. Ministři by rovněž měli změnit lesnické dotace tak, aby milionové subvence od státu nedostávali majitelé, kteří pokračují v nezdravém hospodaření,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Více než 290 vědců a odborníků ve stanovisku z loňského května varovalo, že špatné hospodaření včetně holosečného kácení a nadměrné výsadby smrku zhoršuje zdravotní stav českých lesů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz