Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Co vás donutí překonat i největší strach? Hlad!

24. 1. 2007 - PRAHA [Econnect/Informační centrum OSN]

„Co vás donutí překonat i ten největší strach? ... přemění nejbližšího člověka v nepřítele? ... a zanechá nejhlubší jizvy i dlouho po neštěstí?“ Herci Djimon Hounsou a Jennifer Connellyová v krátkém promočním spotu Světového potravinového programu (WFP), který doprovází nový hollywoodský film Krvavý diamant, shodně odpovídají: Je to hlad! Denně zabíjí 25 tisíc lidí. Obě filmové hvězdy společně s Leonardem DiCapriem ztvárnily hlavní role ve filmu, který přichází do českých kin zítra 25. ledna 2007.

Film se odehrává v devadesátých letech 20. století během krvavé války v západoafrické Sierra Leone. Vypráví příběh člověka, který se snaží využít válečného konfliktu a vydělat na obchodu s diamanty (Leonardo DiCaprio). Vypráví i o práci humanitárních organizací, které během konfliktu poskytovaly životně důležitou pomoc. Mezi nimi byl také Světový potravinový program (WFP). Brutální válka zničila celou zemi, vyhnala z domovů statisíce lidí. Tato lidská tragédie si vyžádala mnoho obětí.

WFP je největší humanitární organizací na světě. Poselství filmu Krvavý diamant chce využít k upření větší pozornosti na problém hladu a chudoby. Více než 850 milionů lidí na světě každý den na vlastní kůži zažívá, co hlad a chudoba znamená.

„Hlad je příčinou zoufalého jednání zoufalých jedinců. Film je mocné médium, které dokáže zvýšit obecné povědomí o problému hladu. Ten je obecně přehlížen a setkává se jen s malým porozuměním v západním světě. Problém lidí v této části světa je spíše omezen na obavy o svou linii,“ říká Neil Gallagher, šéf komunikací Světového potravinového programu.

Podle režiséra snímku Krvavý diamant Edwarda Zwicka je hlad důsledkem špatného vládnutí, znamená nouzi a chudobu. „Je výsledkem něčeho, co je systematické. Pokud nemáte v zemi, ve které se bojuje, nějaký systém, který dokáže lidem pomoci, výsledkem je hlad.“ Podle Zwicka chtějí filmaři zachycovat skutečné situace věrně. „WFP se pohybuje v konfliktních situacích, včetně Sierra Leone, kde se odehrává příběh nového filmu. Proto považuji za správné, že film ukazuje práci takové organizace a zprostředkovává ji lidem, kteří o tom příliš nevědí“.

Některé z fotografií, které jsou použity v promočním spotu, vznikly pro společnou kampaň „Hlad“, kterou v roce 2003 připravil společně s firmou Benneton Světový potravinový program. Snímky jsou nově využity také v rámci kampaně, kterou WFP nedávno spustil v České republice na bigboardech (zatím v Brně, Karlových Varech a Praze). Kampaň bude rozšířena i do televize, objeví se v ní známý moderátor Marek Eben.

V roce 2006 poskytla Česká republika Světovému potravinovému programu podporu na pomoc hladovým v mnoha částech světa ve výši 6,5 milionu Kč. Videoklip WFP k filmu Krvavý diamant je k dispozici na vyžádání. Kontaktujte IC OSN v Praze (unicprg@osn.cz nebo 257 199 831).

Světový potravinový program je největší humanitární organizací na světě. Za rok pomůže 90 milionům hladových, chudých a jinak strádajících lidí. Z nich je téměř 60 milionů dětí. Operace WFP probíhají ve více než 80 zemích světa. Příspěvkem pouhých 19 centů (asi 4,20 Kč) můžete pomoci WFP připravit pro hladové děti v chudých zemích jedno zdravé jídlo, které je podáváno ve škole. Více informací na www.wfp.org/czech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz