Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Američtí průmyslníci vyzývají Bushe, aby chránil klima

24. 1. 2007
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


Ředitelé velkých průmyslových podniků v USA tlačí na prezidenta George Bushe, aby začal bojovat proti klimatickým změnám. Zástupci devíti korporací vyzvali amerického prezidenta, aby podpořil pevné limity na emise skleníkových plynů.

Bílý dům odpověděl, že prezident Bush začlení problém emisí do své Zprávy o stavu unie, nicméně nehodlá zavádět emisní limity dané zákonem. Bush již v minulosti odmítl povinné snižování emisí, Spojené státy také za jeho vlády odmítly v roce 2001 ratifikovat Kjótský protokol, mezinárodní dohodu o snižování emisí skleníkových plynů.

„Můžeme a také musíme okamžitě začít pracovat na koordinovaném postupu, který se bude dotýkat co nejširšího pole ekonomiky a který bude postaven na tržních principech, abychom odvrátili hrozby změn klimatu,“ stojí v dopise průmyslníků prezidentovi. Ti pro společný postup vytvořili skupinu Partnerství pro klimatickou akci (USCAP), která si dala do vínku tlačit na politiky a prosadit ze zákona povinné snížení emisí skleníkových plynů o více než 60 % do roku 2050. „Teď nastal čas, aby se političtí představitelé země dali dohromady a začali jednat,“ řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu Jim Rogers, výkonný ředitel energetické společnosti Duke Energy. Ta dodává zemní plyn a elektřinu Ohiu, Kentucky, Indianě a Severní a Jižní Karolíně. Vedle této společnosti jsou členy sdružení USCAP lidé z vedení firem Alcoa (druhý největší výrobce hliníku na světě), BP America, DuPont, Cartepillar, General Eletric, bankovního domu Lehman Brothers, elektrárenské firmy FPL Group a další energetické společnosti PG and E. Podle některých komentátorů jde velkým společnostem o to, aby politici jasně řekli, o kolik a kdy se bude snižovat, aby soukromé firmy věděly, s čím mohou do budoucna počítat.

V tuto chvíli již v některých státech USA systém omezování emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů funguje, prezident Bush se energetické účinnosti a skleníkovým plynům věnuje ve svém prohlášení. Podle tiskového mluvčího Bílého domu Tonyho Snowa nejsou „zákonné limity na emise skleníkových plynů v široké míře“ součástí bezprostřední politiky prezidenta Bushe. Podle Snowa prezident doufá, že sám průmysl přispěje k hledání inovací a nových technologií, které napomohou řešení problémů s klimatickými změnami.

Podle článku BBC Online News 23. 1. 2007

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz