Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelená škola môže byť alternatívou pri zápise dieťaťa do školy

23. 1. 2007 - BRATISLAVA [Changenet]

Spoločnosť environmentálne-výchovných organizácií Špirála, člen medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie FEE, realizuje v tomto školskom roku 2. ročník projektu Zelená škola, s dobrovoľnou účasťou 69 škôl z celého Slovenska.

Z pohľadu rodičov sú certifikované Zelené školy zárukou, že okrem získavania vedomostí sú v každodennej praxi u žiakov rozvíjané priaznivé environmentálne návyky, ako napr. úsporné zaobchádzanie s vodou a elektrickou energiou, zber a triedenie odpadov, starostlivosť o školskú záhradu a kompostovisko, praktická ochrana prírody, používanie prírodných i odpadových materiálov na vyučovaní, zapájanie rodičov a spoluobčanov do aktivít školy.

Každá Zelená škola sa snaží cez pôsobenie pedagogického zboru aj ostatného personálu viesť deti k uprednostňovaniu nie-materiálnych hodnôt a rozvoju kritického myslenia. Zelené školy sú alternatívou aj v zmysle využívania širokého spektra netradičných foriem výučby, atraktívnych a zaujímavých pre žiakov.

Zelené školy – to je aj záruka neformálneho záujmu školy o pohodu detí, o ich zdravie. Na týchto školách sa kladie dôraz na viac zelene v škole, na vyučovanie v prírode, na pohyb detí na čerstvom vzduchu, na zdravú stravu, na prostredie bez automatov, bez reklamy alebo aspoň agresívnych spotrebiteľských súťaží.

"Fakt, že škola sa pýši titulom Zelená škola, je tak odrazom moderného zmýšľania vedenia školy, odrazom kvalifikovanosti personálu školy, odrazom skutočnosti, že škola na sebe vie pracovať, že chce lepšie fungovať a poskytovať stále dokonalejšie služby," uviedol národný koordinátor projektu Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.

Projekt Zelená škola je súčasťou svetovej rodiny Eco-Schools, ktorá zapojeným školám poskytuje aj internetovú sieť pre linking a partnerstvá škôl z rôznych krajín a kontinentov, čím podporuje záujem o globálne vnímanie environmentálnych aspektov Zeme a prehlbovanie znalostí angličtiny.

Aktuálny zoznam a kontaktné adresy zapojených škôl nájdete na webovej stránke Zelenaskola.sk


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz