Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bir Dageeg, Sirba and Abu Suruj: tři vesnice, kterým hrozí útoky

19. 1. 2007
-red- [Econnect / Amnesty International] -


Súdánskou vládou podporovaní ozbrojenci hrozí zaútočit na tři vesnice v západním Darfúru, které podle nich podporují protivládní síly. Patnáctého ledna ozbrojenci milice Janjawid údajně varovali vesničany, kteří mimo vesnici sbírali dřevo, že pokud neopustí své vesnice do 72 hodin, budou napadeni. Vesničané poté prchali do nedalekých vesnic. Ozbrojenci okradli některé z nich o cennosti, které si s sebou při útěku vzali. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International se obává dalších útoků a vyzývá veřejnost, aby celosvětovým nátlakem pomohla civilisty ochránit.

Podle informací Amnesty International nyní Janjawid údajně plánuje napadnout také dvě další sousedící vesnice, okolo kterých se milice Janjawid už sdružují. "V případě útoku dojde pravděpodobně k úmrtí civilistů," uvádí Amnesty International. Organizace upozorňuje, že Africká unie, která je zmocněna k výkonu ochrany civilistů, často po informaci o chystaných útocích v ochraně civilního obyvatelstva selhává.

"Vesničané v nebezpečí patři k etnické skupině Erenga. V posledních třech měsících byli opakovaně terčem útoku Janjawid, podle všeho kvůli přesvědčení vlády, která věří, že většina lidí v oblasti podporuje ozbrojené opoziční síly, které odmítly Darfúrskou mírovou dohodu," píše se ve zprávě Amnesty International.

Útoky na civilní obyvatele i na humanitární konvoje

V uplynulém roce informovala Amnesty International o sérii útoků v oblastí Západního Darfúru, při kterých byly zabity desítky dospělých i dětí. Navíc nejméně 37 lidí bylo zabito a deset zraněno 9. prosince při útoku Janjawidu na nákladní vůz převážející osoby a zdravotnický materiál. Nákladní vůz směřoval z hlavního města západního Darfúru, Al-Geneina, do vesnice Sirba. Skupina členů Janjawid na koních vůz přepadla a zastřelila řidiče. Poté na vůz vypálili raketový granát, který způsobil výbuch benzinových kanystrů, které byly ve voze. Při útěku členové Janjawid stříleli do lidí a mnohé z nich zabili.

Súdánská vláda podporuje Janjawid jako zmocněnou sílu proti rebelům od té doby, co Hnutí spravedlnost a rovnost a Súdánská osvobozenecká armáda pozvedly v roce 2003 v Darfúru zbraně proti súdánské vládě. Vláda a Janjawid se úmyslně zaměřují na civilisty z etnických skupin nebo oblastí podporujících ozbrojenou opozici.

Na 85 000 lidí bylo zabito, 200 000 zemřelo hladem nebo na následky nemocí poté, co opustili bojové oblasti, a více než dva miliony osob byly nuceny opustit své domovy. Skupiny rebelů se také dopustily porušování lidských práv včetně okrádání humanitárních konvojů a pracovníků. Amnesty International a OSN označily zločiny spáchané v Darfúru za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny.

Mírová dohoda civilistům nepomohla

V květnu 2006 podepsala vláda a jedna rebelská skupina, frakce Súdánské osvobozenecké armády Dárfúrskou mírovou dohodu. Ostatní frakce Súdánské osvobozenecké armády a Hnutí spravedlnost a rovnost dohodu podepsat odmítly. Od podpisu dohody se bezpečnostní situace v oblasti zhoršila, ještě více civilistů bylo zabito, znásilněno nebo nuceno opustit své domovy.

Členové mírových sborů Africké unie jsou v Darfúru přítomni od roku 2004 s mandátem "ochraňovat civilisty, kteří jsou vystaveni bezprostřední hrozbě". Avšak kvůli deklarovanému nedostatku prostředků a omezeného mandátu často nejsou schopni ochránit civilisty od útoku. 31. srpna vydala Rada bezpečnosti OSN rezoluci o vyslání mírových sborů OSN do Darfúru a převzetí výkonu ochrany civilistů od Africké unie. Súdánská vláda řekla, že nedovolí rozmístění vojáků OSN v Darfúru, ale dovolila rozmístění smíšených vojenských oddílů Africké unie a OSN. Konkrétní podoba a datum rozmístění těchto jednotek nebylo ještě stanoveno.

"Žádejte delegaci Africké unie v Súdánu, aby okamžitě rozmístila své jednotky v blízkosti vesnic Bir Dageeg, Sirba a Abu Suruj a ochránila tak civilisty před útoky milice Janjawid. Žádejte súdánskou vládu, aby okamžitě odzbrojila milice Janjawid," vyzývá proto Amnesty International. Apely určené představitelům Africké unie je možné zasílat e-mailem mluvčímu unie, kterým je Noureddine Mezni, na adresu n_mezni@hotmail.com, respektive n_mezni@yahoo.fr. Dopisy pro súdánskou vládu je třeba zasílat na tamní ministerstvo vnitra, a to na adresu Prof. Al-Zubair Bashir Taha, Minister of Internal Affairs, Ministry of Interior, PO Box 281, Khartoum, Sudan.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz