Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika v Jihlavě zahájila výstavu o chemických haváriích

19. 1. 2007 - JIHLAVA [Econnect/Arnika]

Sdružení Arnika v Jihlavě zahájilo výstavu fotografií „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“. Výstava nabízí průřez nejzávažnějšími haváriemi průmyslových podniků, ke kterým došlo ve světě i v České republice během posledních třiceti let. Fotografie doplňují informace o příčinách i důsledcích těchto katastrof a nabízí i možnosti prevence. Lidé mohou výstavu navštívit v prostorách Brány Matky Boží (Věžní 1) ve všedních dnech od 9:00 do 17:00 hodin až do 14. února.

„Výstavou se snažíme upozornit na rizika používání a produkce toxických látek v průmyslu a na nebezpečí spojená s rizikovou chemickou výrobou. Zároveň chceme upozornit na alternativní řešení v podobě zavádění nejlepších dostupných technologií či důkladného zabezpečení chemických provozů,“ vysvětlila smysl výstavy Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Obyvatelé kraje Vysočina mají poměrně štěstí, že se v jejich regionu nevyskytují průmyslové havárie spojené s úniky toxických látek příliš často. K velkému požáru, při němž mohly do ovzduší uniknout i nebezpečné dioxiny došlo v Jihlavě v roce 1993, kdy shořela část spalovny nebezpečných odpadů v Motorpalu Jihlava. Dosud trvající ekologickou havárií je pak skládka nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku, ze které již deset let unikají nebezpečné látky do potoka.

„Pokud však bude tato skládka bezpečně sanována a uzavřena, nemusejí žít obyvatelé Vysočiny ve strachu z následků úniků chemických látek. Je však moudré i zajímavé zajít se podívat na to, jaké katastrofy dokáže těžko uhlídatelné nakládání s toxickými látkami napáchat, vymkne-li se kontrole,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Vedle záběrů z nechvalně proslulé bhopálské tragédie či katastrofy v Sevesu mohou lidé na výstavě vidět také snímek ústeckého fotoreportéra Libor Zavorala z rozsáhlého požáru v ústecké Spolchemii, kdy explodovala některá výrobní zařízení a shořelo zde zhruba 100 tun umělých pryskyřic. "Doufám, že výstava lidi nejen zaujme, ale také přiměje k zamyšlení," sdělila Jana Vitnerová z Arniky Jihlava.

Na výstavě jsou k vidění i velmi výjimečné záběry. Mezi unikáty patří letecký snímek nezávislého novináře a fotografa Václava Vašků, kterému se podařilo vyfotit únik chlóru ze Spolany Neratovice při povodních v roce 2002. Jeho fotografie zachycující žlutý chlórový mrak nad zatopenou chemičkou patrně nemá ve světě obdoby.

„Spolana Neratovice do poslední chvíle tvrdila, že její továrna je zcela zajištěná a žádné nebezpečí nehrozí. Chtěli jsme vidět situaci zblízka a snažili jsme se dostat na místo nejprve lodí. Oblast však byla uzavřena armádou, takže jsme začali shánět letadlo či vrtulník. Nebylo to jednoduché, ale nakonec jsme našli pilota, který byl ochotný nad Spolanu letět, ačkoliv vzdušný prostor byl v tu dobu také uzavřen. Při svém pátrání po těchto záběrech jsem nenarazil na žádnou podobnou fotografii, na které by byl únik chlóru z nějaké chemičky tak jasně vidět jako na této z roku 2002,“ popsal vznik fotografie Václav Vašků.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz