Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zakladatel Ekologické sekce Jaroslav Stoklasa zemřel

17. 1. 2007 - PRAHA [MŽP ČR]

S hlubokou lítostí jsme přijali zprávu, že v pátek 12. ledna 2007 zemřel ve věku nedožitých 81 let nestor české ochrany životního prostředí Ing. Jaroslav Stoklasa, CSc.

Jaroslav Stoklasa se narodil v roce 1926 v Hradci Králové. Vystudovaný ekonom začal v roce 1963 pracovat v tehdejší Československé akademii věd (ČSAV), kde později – v roce 1978 – spoluzakládal tzv. Ekologickou sekci Biologické společnosti ČSAV. Členové sekce byli v socialistickém Československu prvními, kdo začal hlasitě upozorňovat na neúnosné ekologické důsledky způsobu života a hospodaření tehdejší společnosti. Na začátku osmdesátých let pak Ekologická sekce připravila zprávu o stavu životního prostředí v ČSSR, která vzbudila obrovskou pozornost úřadů, ale také tehdejších, především zahraničních, médií a díky nim i veřejnosti.

V roce 1974 stál Jaroslav Stoklasa u založení filmového festivalu Ekofilm. „Mělo to obrovský význam. Filmy lidem ukazovaly, jak se problém ničení životního prostředí řeší ve světě. Ale hlavně se tam scházelo několik set lidí, kteří o to měli zájem, diskutovali a pak si půjčovali filmy a pořádali ve svých městech malé Ekofilmy,” řekl o festivalu Jaroslav Stoklasa v rozhovoru pro poslední loňské číslo časopisu Sedmá generace. Ekofilm se koná dodnes a Jaroslav Stoklasa nechyběl ani na jeho 32. ročníku v říjnu 2006 v Českém Krumlově.

Po listopadu 1989 byl Jaroslav Stoklasa blízkým spolupracovníkem Bedřicha Moldana a Josefa Vavrouška, kteří tehdy od základů budovali nové Ministerstvo životního prostředí, resp. Federální výbor pro životní prostředí.

V roce 1990 obdržel čestnou Plaketu J. E. Purkyně od ČSAV a také Cenu ministra životního prostředí. Publikoval desítky odborných i vědecko-popularizačních prací.


Jarmila Krebsová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz