Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sluňákov otevírá unikátní nízkoenergetický dům

16. 1. 2007 - PRAHA/OLOMOUC [Econnect/Sluňákov]

-foto-
-foto-
Oslavy doprovázejí v těchto dnech zahajovaný provoz ojedinělé nízkoenergetické budovy, kde bude svou činnost vykonávat Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Stavbu za sedmsedát milionů korun navrhl ateliér Projektil architekti a investoval společně Státní fond životního prostředí a Město Olomouc. Areál má sloužit pro veřejnost i školní děti, seznámení veřejnosti s přírodou regionu a zpestřit tak nabídku pro turistický ruch v Olomouci a okolí.

Tento týden probíhá slavnostní zahájení provozu v České Republice výjimečné novostavby veřejného objektu s parametry nízkoenergetické budovy, kde bude svou činnost vykonávat Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. V budově probíhají prohlídky, diskuze, koncert a promítání filmů.

Dům byl dokončen včetně interiérového vybavení v prosinci 2006 po více jak desetiletém usilování o realizaci stavby v 15 hektarovém vzdělávacím biocentru, které vzniklo jako vstupní brána do mezinárodně významného mokřadu CHKO Litovelské Pomoraví. V roce 2007 bude slavnostně zahájen provoz nízkoenergetického domu jako turisticko informačního centra pro širokou veřejnost o přírodě regionu a pobytové centrum nabízející školám ekologické programy v krajině.

Areál má sloužit pro veřejnost i školní děti seznámení veřejnosti s přírodou regionu a zpestřit tak nabídku pro turistický ruch v Olomouci a okolí. Objekt turisticko informačního centra o Litovelském Pomoraví a vzdělávacího centra o přírodě je umístěn 5 km severně od Olomouce na okraji obce Horka nad Moravou v údolní nivě řeky Moravy nedaleko jejího ramena – Mlýnského potoka. Hlavní náplní činnosti bude vzdělávání školní mládeže v jednodenních a týdenních programech ekologické výchovy. Mimoto zde budou pořádány i odborné semináře z ekologie, pedagogiky a příbuzných oblastí. Objekt bude umožňovat i tzv. měkkou turistiku s environmentálně - vzdělávací náplní.

Objekt je navržen jako energeticky úsporná stavba s využitím moderních alternativních zdrojů energie a stane se tak pro veřejnost příkladem možných úprav ve smyslu návrhů na ekologické bydlení a bude propagovat myšlenky prospěšné pro koncept trvale udržitelného rozvoje.

Dům je závislý především na obnovitelných zdrojích energie (sluneční kolektory, kotle na dřevěné peletky), je dokonale izolován, čelní třívrstvá skleněná stěna je obrácena k jihu, oddělené využití dešťové vody pro splachování a úklid, úsporné spotřebiče, třídění odpadu, dům zahrnutý zemí s pochozí zelenou střechou a vyhlídkou, kolem domu 15 hektarové vzdělávací biocentrum s nově realizovaným mokřadem (rybník s tůněmi), loukami, stromy, …


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz