Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Smetanovské dny bude ve jménu exotiky

15. 1. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

Festival Smetanovské dny vstupuje do svého 27. ročníku. Za poslední dva roky se potvrdilo, že oživit původní úzké zaměření festivalu na klasickou hudbu i o jiné žánry bude vstřícným krokem k širšímu mediálnímu i diváckému zájmu. Stejně tak se již stalo tradicí, že každý ročník se nese v duchu jednoho tématu. Letošním je exotika. I když hlavní blok festivalu bude zahájen až 4. února, první koncert Smetanovských dní se uskuteční již 17. ledna. Ve Velké Synagoze v Plzni vystoupí kapela Čechomor společně s cimbálovkou Martina Hrbáče.

Smetanovské dny lze vedle letního festivalu Na ulici bez pochyb považovat za největší hudební svátek města Plzně. Stalo se tak především díky nové dramaturgii festivalu, která před třemi lety přistoupila k obohacení festivalového programu i o hudební žánry stojící mimo původní úzce profilované zaměření na klasickou hudbu. Současně se také délka Smetanovských dní protáhla z pouhého týdne na celý měsíc. Pořadatelé se u diváků setkali s příznivým přijetím skutečnosti, že se na festivalu mohou setkat jak s vážnou hudbou, tak moderním jazzem, world music nebo i divadlem a filmem. Každý ročník se totiž nese v duchu jednoho tématu, úměrně němuž jsou také oslovováni účinkující. Za letošní téma byla zvolena exotika.

Více než měsíc každodenních koncertů, divadla, filmů a literatury

Hlavní blok programu festivalu bude odstartován 4. února a bude trvat přesně měsíc. Během této doby se do Plzně sjede celá řada špičkových hudebních interpretů mnoha žánrů. Vážnou hudbu zastoupí Egyptský večer Plzeňské filharmonie, houslový virtuos Pavel Šporcl, tradiční koncert vítězů smetanovské klavírní soutěže nebo také Iva Bittová, která chystá společný projekt se Škampovo kvartetem. Jazz budou moci diváci ochutnat společně s triem Roberta Balzara a Danem Bártou.

World music zastoupí balkánská legendární romská kapela Fanfara Cioncarlia nebo Michal Hromek a rockový žánr slavná irská kapela The Frames. 23. a 24. února se neupustí ani od organizace velkých masopustních oslav a stejně tak nebudou chybět úterní, tématicky laděné filmy v kině Beseda. Letos nachystal pro Smetanovské dny vedoucí tamního filmového klubu Jan Kastner přehlídku současných čínských snímků.

Novinkou v letošním ročníku festivalu bude literární program, který bude probíhat každou středu v Divadle Dialog. Kromě skutečné kabaretní show Jaroslava Rudiše přinese například společné vystoupení nejznámějších českých surrealistických básníků.

První koncert se uskuteční již 17. ledna: Čechomor doprovodí cimbálová muzika

Jako předznamenací koncert festivalu vybrali pořadatelé zajímavou hudební fúzi. Kapela Čechomor si ke spolupráci přizvala cimbálovou kapelu Martina Hrbáče. Ovoce společného projektu mohou 17. ledna návštěvníci ochutnat navíc v netradičním koncertním prostředí plzeňské Velké Synagogy.

Zatímco Čechomor pravděpodobně není třeba představovat, muzikantské sdružení kolem Martina Hrbáče může být pro plzeňského diváka neznámou, i když v letošním roce oslavilo toto uskupení již čtyřicátý rok existence. Kapela vznikla v roce 1966 při tehdejším závodě Jihomoravské trubkárny a tažírny ve Veselí nad Moravou.

Okolnosti jejího založení přibližuje kapelník Martin Hrbáč s humorem: „Nastoupil jsem do závodu a brzy mě povolal ředitel. Dal mi za úkol dát do dvou dnů dohromady muziku, kterou potřeboval k ukončení jednání se zahraničními hosty ve sklípku. Dal jsem tehdy dohromady pár horňáckých muzikantů, a to byl vlastně začátek mé vlastní muziky.“

Od té doby prošlo kapelou desítky vynikajících zpěváků, hudců a tanečníků. Horňácká cimbálovka nahrála 16 alb a patří ke špičce ve svém oboru.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz