Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Za každého vězně z Guantánama poletí k nebi oranžový balónek

10. 1. 2007 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Každý má právo být postaven před spravedlivý soud. Teroru se nelze bránit porušováním lidských práv. Takové je motto připravovaného protestu Stop Guantánamo, který zítra proběhne na pražském Václavském náměstí. 11. ledna uplyne pět let od převozu prvních zajatců do americké věznice Guantánamo na Kubě. A aktivisté Amnesty International v tento den vypustí 430 oranžových balónků symbolizujících každého z nyní zadržovaných vězňů.

Protestním happeningem, který je naplánován na jednu hodinu po poledni u sochy sv. Václava, tak obránci lidských práv vyjádří tak nesouhlas s nezákonným zadržováním a porušováním mezinárodního práva ze strany USA.

"11. ledna 2007 uplyne pět let ode dne, kdy USA do věznice Guantánamo na Kubě převezly první zajatce zadržené v rámci 'války proti teroru'. Celkem bylo zadržováno na 750 lidí 45 různých národností, včetně několika dětí ve věku od 13 let. Mezi zajatci jsou také lidé, kteří se pouze ocitli ve špatnou dobu na špatném místě," uvedla mluvčí Amnesty International v ČR Eva Dobrovolná. Desítky dalších lidí byly podle informací Amnesty International americkým silám předány z Pákistánu nebo z Afghánistánů za odměnu ve výši tisíců dolarů. Dnes ve věznici zůstává zhruba 430 zajatců.

"Americké úřady tyto vězně označují vágním termínem 'nepřátelští bojovníci'. Považují je za zdroj informací a za možnou hrozbu pro národní bezpečnost. Někteří ze zajatců jsou bez jakéhokoli soudního rozhodnutí zadržováni již pět let. Americká administrativa s nimi zachází, jako by byla prokázána jejich vina," upozorňuje Eva Dobrovolná. Žádný ze zajatců přitom nebyl usvědčen ze zločinu, žádný nebyl spravedlivě souzen a postaven před nestranný tribunál. Mnozí byli vystaveni mučení nebo špatnému zacházení.

"Věznice Guantánamo je symbolem nezákonného jednání. Lidé jsou tam svévolně zadržováni bez přístupu k soudům," komentuje situaci generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. Organizace však zároveň upozorňuje, že Guantánamo představuje jen část utajovaného věznění, převozu zajatců a mučení, ke kterému dochází v rámci "války proti teroru" i jinde ve světě. Proto jsou obránci lidských práv přesvědčeni, že Guantánamo musí být uzavřeno. "Zajatci na Guantánamu musí být propuštěni, pokud nebudou obviněni z konkrétních trestných činů a postaveni před spravedlivý soud," dodává Irene Khan.

Amnesty International hluboce odsuzuje brutální činy, které páchají ozbrojené skupiny. "V odpovědi na teror však vlády nesmí porušovat lidská práva. Takové jednání podporuje nenávist a násilí a činí tak svět méně bezpečným," zní stanovisko mezinárodní organizace.


-red-


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz