Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fórum 50 %: Politici nedbají na názory veřejnosti

9. 1. 2007 - PRAHA [Fórum 50% / Econnect]

Postavení žen v politice očima české veřejnosti bylo tématem výzkumu, který iniciovalo občanské sdružení Fórum 50 %. Druhé kolo výzkumu veřejného mínění na téma ženy v politice realizovalo pro Fórum 50 % Centrum pro výzkum veřejného mínění při Sociologickém ústavu AV ČR v listopadu 2006 a nyní byly zveřejněny výsledky.

Průzkum proběhl na vzorku zhruba jednoho tisíce respondentů a respondentek.Výsledky ukázaly, že česká veřejnost je stále více nakloněna vyššímu zastoupení žen v politice. "V porovnání s prvním kolem průzkumu můžeme sledovat zhruba 3 - 5% nárůst těch, kteří jsou nakloněni zvýšení počtu žen v politice, vnímají jejich nedostatečné zastoupení a souhlasí s podporou žen při zapojování do veřejných funkcí. Posun o 3 -5 % je ze statistického hlediska málo významný, ale uvážíme-li, že k tomuto posunu došlo u drtivé většiny položených otázek a je v souladu s vývojem posledních deseti let, můžeme usuzovat, že se nejedná pouze o statistickou chybu, ale o dlouhodobější trend. S větší jistotou to budeme moci konstatovat na základě výsledků třetí vlny průzkumu, která proběhne v červnu 2007," uvedla Kristina Gotteltová z Fóra 50 %.

Šance žen a mužů pro vstup do politiky hodnotí Češky a Češi spíše jako nerovné, přestože existují určité rozdíly na jednotlivých úrovních politiky. Podle 75 % dotázaných mají muži větší šanci zastávat vrcholné politické funkce na celostátní úrovni. Ohledně politických funkcí na úrovni krajů se 60 % dotázaných domnívá, že větší šanci mají muži, 36 % pak, že šance žen a mužů jsou stejné. 38 % má za to, že větší šanci na komunální úrovni mají muži a 55 % respondentů a respondentek si myslí, že šance jsou stejné pro ženy i muže.

Ano pro podporu žen v politice

Přesvědčivá většina (79 %) dotázaných si uvědomuje nutnost aktivně podporovat vstup žen do politiky. Zde je zajímavý rozdíl v odpovědích žen a mužů. Zatímco mezi ženami je celých 87 % pro podporu vstupu žen do politiky, u mužů je to 69 %. To naznačuje, že ženy si možná více uvědomují diskriminaci v této oblasti.

Mezi konkrétními pozitivními opatřeními se těší největší podpoře (58%) vzdělávání prostřednictvím informačních a osvětových kampaní, speciálních kurzů atd. Oproti minulému výzkumu narostla podpora proměny mechanismů sestavování volebních kandidátek uvnitř politických stran (z 53% v červnu 2006 na 58% v listopadu 2006). Naproti tomu souhlas s legislativními neboli tvrdými kvótami oproti červnu nyní mírně poklesl o 1 % z 35 na 34 %. Zjištěné údaje nasvědčují tomu, že ženy jsou si více vědomy nerovností a potřeby jejich nápravy.

Překážky: tradice, rodina, "nevhodnost" pro ženy

Za největší bariéry, které ženám ztěžují vstup do politiky, byly shodně s minulým kolem průzkumu označeny rodinné povinnosti (82 %), tradice (74 %) a společenské podmínky (72 %). Ve společnosti stále přetrvávají představy, že ženy mají o politiku malý zájem (58 %) a že politika je tvrdá a někdy i špinavá a pro ženy je málo vhodná (52 %). Celých 56 % dotázaných se pak domnívá, že muži v politice ženy mezi sebe nepustí.

Druhá vlna průzkumu tedy potvrdila skutečnost, že česká veřejnost si uvědomuje určitý deficit způsobený nízkým zastoupením žen v politice a přeje si, aby byl tento fakt reflektován i formou zavádění určitých pozitivních opatření. "To je důležité sdělení pro českou politickou reprezentaci, která však zatím postoj veřejnosti k této otázce významněji nereflektuje, a to zejména hovoříme-li o nejsilnějších parlamentních stranách. Ženy jsou využívány zejména v předvolebních kampaních jako určitý marketingový tah, ale jejich skutečné zastoupení ve veřejných funkcích je stále velmi nízké," uvedla Kristina Gotteltová.

Občanské sdružení Fórum 50 %, které uskutečnění výzkumu iniciovalo, usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích. Reaguje tak na situaci, kdy nedostatečné zastoupení žen v politickém životě ovlivňuje kvalitu demokracie a má dopad na vlastní fungování české společnosti. Fórum 50% je přísně nadstranické.


-red-


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz