Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Panda vypuštěná do volné přírody se ztratila

9. 1. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Panda velká, která byla vychována v zajetí a jako dosud jediná vypuštěna do volné přírody, se ztratila, napsal deník Guardian. Podle čínských zoologů si pandí samec Xiang Xiang polámal kosti a může být v nebezpečí života.

"Xiang Xiang byl vážně zraněn v konkurenčním boji s ostatními pandami," řekl podle deníku Zhang Hemin, ředitel Výzkumného a záchranného centra velkých pand. "Domníváme se, že spadl z výšky poté, co byl zahnán na strom jinou pandou." Čtyřletý Xiang Xiang byl vypuštěn loni v dubnu do horských lesů v provincii Sečuan. Vyrostl v hlavní čínské chovné stanici pro pandy ve Wolongu.

Jeho vypuštění mělo být prvním krokem dlouhodobého programu na posílení volně žijící populace pand velkých. Těch v přírodě zbývá už jen 1 600, píše Guardian. Během prvních šesti měsíců se zdálo, že se Xiang Xiang adaptoval dobře. Byl sledován satelity a pravidelně kontrolován vědeckým týmem, přibíral na váze a bez očividných problémů vstoupil na území, kde divoké pandy žijí.

Avšak od kontroly před patnácti dny, kdy bylo zjištěno, že je zraněn, se Xiang Xiang vědcům skrývá. "Stále ho hledáme," řekl podle deníku Zhang Hemin. "Dříve ho bylo jednoduché najít, teď se ale bojí jakéhokoli zvuku i osoby." Teprve na základě kontroly zdravotního stavu chtějí experti rozhodnout, zda pandu na léčení vezmou zpět do zajetí, nebo jej z vědeckých důvodů nechají ve volné přírodě. I kdyby svá zranění přežil, existuje riziko, že nebude schopný bránit se v konfliktech s ostatními samci během období páření.

Zranění zvířete přililo olej do ohně v debatě, zda je vůbec program vypouštění pand do volné přírody rozumný. Jeho zastánci argumentují tím, že odchov v zajetí je úspěšný. Loni se ve výzkumných centrech a zoologických zahradách narodilo rekordních 34 mláďat pand velkých. Mezinárodní organizace zabývající se ochranou zvířat (včetně WWF) však tvrdí, že prioritou by měla být spíše ochrana a rozšiřování území, na kterém divoké pandy žijí, napsal Guardian.

Podle článku Jonathana Wattse v deníku Guardian ze dne 4. 1. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz