Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

K práci s handicapovanými je nutné znát souvislosti

29. 12. 2006 - PRAHA [Gita]

Všestranný profesionál je šestidenní kurs pro odborníky a odbornice dlouhodobě se věnující rodinám s postiženými dětmi. Provozuje jej nezisková organizace Alfa Human Service. Jeho účelem je získat komplexní vhled do celé problematiky péče o postižené děti. Zjednodušeně řečeno – kupříkladu sociální pracovnice se seznámí s tím, čemu se věnují například dobrovolníci či terapeuti. Vše totiž souvisí se vším.

"Zatím proběhl první běh kursu. Zavedli jsme jej především v souvislosti s novým zákonem o sociálních službách. Ten klade poměrně vysoká kvalifikační kritéria na pracovníky sociálních služeb – osobní asistenty či třeba sociální pracovnice... Ti, pokud nejsou vysokoškoláci či nemají vyšší odborné vzdělání, musejí absolvovat kvalifikační kurs. My jim nabízíme prvních padesát hodin takového kursu. Ten obsahuje čtyři základní moduly, z toho tři speciální: zdravotnictví, speciální pedagogiku a sociální zabezpečení rodiny. Dalším modulem jsou informační zdroje: internet, pomůcky k počítači pro handicapované, služby knihoven, jak se k informacím dostat," říká ředitelka Alfa Human Service Martina Chmelová.

Odbornosti jednotlivých profesí jsou podle jejích slov samy o sobě natolik úzké, že kupříkladu speciální pedagog, aby mohl kvalifikovaně působit, musí mít přehled, co dítě z pozice svého vlastního postižení může zvládnout. Třeba dítě s dětskou mozkovou obrnou má celou řadu potřeb, jdoucích napříč všemi odbornostmi. "Jestliže chodí s pomocí pomůcek (hole, chodítko) a nemůže pořádně sedět, potřebuje speciální židli. Pokud je integrované v běžné škole, tamní pedagog musí vědět, jak daleko dojde, aby mu mohl v učebně přizpůsobit stůl, sezení a vůbec jeho kompletní fungování. Je důležité také umět rodiči poradit například na koho se obrátit a jakým způsobem sehnat finanční prostředky na zakoupení PC v okamžiku, kdy ho dítě potřebuje jako nutnou pomůcku pro domácí přípravu," vysvětluje Chmelová.

Kurs, kterého se již účastnilo 12 lidí a celkově jich bude vyškoleno 100, obsahuje tři dny přednášek včetně interaktivních cvičení a tři dny prožitkových seminářů. S psychoterapeutkou ze společnosti Albion se věnuje tzv. syndromu vyhoření. "To je velmi důležité. Jestliže mám někomu pomáhat, musím být sama v pořádku," říká Chmelová.

Kurs se zaměřuje též na násilí v rodině či před lékařskou první pomoc. Nechybí ani ukázka a předvedení zacházení s pomůckami, pro handicapované nezbytnými k práci s počítačem. Absolventi kursu si odnášejí zdrojová data, která naleznou i na internetu. Dostanou také informační cd obsahující kupříkladu 600stránkovou databázi nejběžnějších diagnóz zdravotních postižení s popisem a dalšími informačními zdroji.

Odezvy na kurs jsou výtečné. Již do dubna jsou všechny běhy obsazeny. "V rámci prvního běhu se účastnili odborníci a odbornice napříč profesemi – lidi z chráněného bydlení, sociální pracovnice, lidé ze školy pro zrakově postižené... V lednu tomu bude trochu jinak – účastní se dobrovolníci napříč organizacemi, v únoru lidé z Centra pro zdravotně postižené pro Prahu 1, což jsou samí poradenští pracovníci. V březnu to budou zase lidé poskytující odborné služby, kupříkladu terapeuti," přibližuje Chmelová. Dodává, že kurs lze připravit i tzv. na klíč pro určitou skupinu a té přednášky přizpůsobit – vynechat to, co skupina dobře zná. Kurs je hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu a Magistrátu hlavního města Prahy.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz