Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chov exotických zvířat je velmi problematický

5. 1. 2007 - PRAHA [Nadace na ochranu zvířat]

-foto-
-foto-
Nadace na ochranu zvířat provedla loni roční průzkum legálního trhu s nedomestikovanými zvířaty. Zahrnoval 142 obchodů v rámci celé republiky, výsledky byly shrnuty do závěrečné zprávy, jež nyní slouží jako podklad pro další snahu situaci zlepšit. Co výsledky ukazují? Především nemilou skutečnost, že nemáme žádnou záruku, že v obchodě zakoupíme zdravé spokojené zvíře, kterému se dostalo veškeré potřebné péče. Ani jistotu, že nám prodávající dobře poradí.

Polovina nádrží pro chov savců byla tak malá, že obyvatelům neumožňovala téměř žádný přirozený pohyb. Obsahovala pouze podestýlku, ačkoli savci potřebují vybavení na šplh a úkryty. Přibližně v polovině terárií byla vypitá či silně znečištěná voda – základ samotného zdraví..

Většina ptáků trpí nedostatečně vybavenou klecí s nevhodnými bidýlky, a často i jejími malými rozměry. Často je i silně znečištěná, což je základní prohřešek v prevenci zdraví ptáků – zrovna tak znečištěná voda.

V 94% terárií pro chov plazů chyběl teploměr, který je přitom ke kontrole vyhovujících podmínek nezbytný. (Plazi jsou vzhledem k neschopnosti vlastní termoregulace na vnější teplotě naprosto závislí). V 81% terárií chyběl zdroj UV záření, důležitý pro zdárný růst a vývin především mláďat, která tvoří většinu „zboží“. Špatné bývá i umístnění – například ve výloze, někde se plazi mohou spálit o nekryté žárovky...

Velkým problémem je i umisťování zvířat. Řada savců je velmi sociální a o samotě trpí psychickými i fyzickými problémy. Zrovna tak již zmiňovaní papoušci – pokud je mládě, ač odchované chovatelem a uvyklé na lidi, v obchodě po nějaký čas samo, má na něj toto frustrující období trvalý vliv, s čímž může mít potíže i budoucí zákazník. Nebo se opuštěný opeřenec zafixuje na vstřícného prodavače – ale nebude jej již chtít měnit. Opravdu drastická je potom situace ptáků odchycených z volné přírody, vytržených ze svého domova pouze pro zájmový chov. V USA již byl tento krutý obchod úspěšně zakázán, do EU se však stále legálně dováží kolem milionu ptáků ročně. Velká část nepřežije již samotný odchyt či transport. Přeživší ptáci mají s lidmi zkušenosti takové, že ochočit se dají jen stěží... koupit si je ale neinformovaný zákazník může třeba proto, že jsou levnější než pracně odchovaní a dokrmovaní jedinci.

A rady prodávajících? Z výzkumu vyplývá, že někteří zákazníkovi podají celkem kompletní informace o chovu, pokud se zeptáme kupříkladu na leguána. Jiní však ani nevědí, že dvaceticentimetrové mládě vyroste přes metr, o jeho potřebách nemluvě.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz