Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oběti domácího násilí potřebují ještě lepší ochranu

4. 1. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

Policisté mohou až na deset dnů vykázat z domova člověka, který týrá své blízké. Umožňuje to novela policejního zákona, která platí od 1. ledna letošního roku. Prvního agresora vykázala policie z bytu už dvě hodiny po silvestrovské půlnoci v Jirkově na Ústecku. Přesto jsou podle zákonodárců, soudců i neziskových organizací v české legislativě mezery, které vedou k další viktimizaci obětí domácího násilí. Jednat se o nich bude i na mezinárodní konferenci o domácím násilí, která začne v Praze tuto neděli.

Podle odhadů se každá čtvrtá žena v České republice ve svém okolí setkala s domácím násilím. Přímou obětí týrání v rodině se stalo až 13 procent lidí. Některé výzkumy ukazují, že se týká až třiceti procent osob. Policie i soudy byly dlouho bezradné, nechtěly do soukromé sféry rodiny zasahovat. Domácí násilí se stalo trestným činem až v r. 2004.

Letos novela policejního zákona jeho postih ještě zpřísnila. Agresor může být vykázán na deset dní z domova a do 48 hodin musí oběti domácího násilí kontaktovat pracovníci tzv. intervenčních center. Podle senátorky Jitky Seitlové tak má dnes Česko poměrně moderní právní úpravu: "Ale teď ještě je potřeba zajistit daleko lepší ochranu obětí domácího násilí, ať už to jsou senioři nebo děti. Tam právě se setkáváme s druhotnou viktimizací, s tím že ty osoby jsou pořád vystaveny určitému sociálnímu tlaku, ekonomickému tlaku, tíživým situacím."

Při vyšetřování případů domácího násilí a při jejich projednávání před soudem musejí oběti opakovaně vypovídat proti agresorovi. Děti, které jsou často svědky týrání v rodině, musejí třeba až patnáctkrát podstupovat psychologické testy. Potvrzuje to i místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera: "My musíme skutečně zjistit, že se to doopravdy stalo, a potom trest může být přísný. V jiných případech jsou to jakési kompromisy za něco pochybného. Někdy se dává trest neúměrně mírný."

Podle poslankyně Anny Čurdové se za posledních deset let postoj české veřejnosti k domácímu násilí výrazně změnil. Informovanost o týrání v rodině vzrostla hlavně ve větších městech: "Ale tam, kde je potřeba, aby se ta informace dostávala, to znamená i do těch malých vesnic a měst, kde samozřejmě také mohou být oběti domácího násilí, tak tam tato informovanost poměrně chybí."

Problematice domácího násilí se bude věnovat mezinárodní konference, které se ve dnech 7. - 10. ledna v Praze zúčastní zástupci 16 zemí Evropské unie. Výsledkem by měla být společná deklarace, kterou předloží Evropské komisi. Ta by měla navrhnout, jak lze právní úpravy v oblasti domácího násilí sladit v rámci celé unie.


Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz