Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spor o přechody pro chodce - občané předali petici

4. 1. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Začerněné pruhy bývalého přechodu pro chodce u Keplerova gymnázia.-
-Začerněné pruhy bývalého přechodu pro chodce u Keplerova gymnázia.-
Zásadní neporozumění ve věci zrušení přechodů pro chodce na Praze 6 panuje mezi signatáři petice a odpovědnými zástupci města. Občanské sdružení Nový svět, které požaduje obnovu přechodů na frekventované ulici, předalo petiční archy s podpisy čtyř stovek občanů. Úřady a radní argumentují možností využívat vzdálenější přechody nebo přecházet ulici mimo přechod.

V červenci loňského roku zrušil magistrát Hlavního města Prahy dva přechody pro chodce na frekventované Keplerově ulici v Praze 6. Jak uvádějí místní občané, tyto přechody nebyly nikdy příliš bezpečné, ale většina vozidel zde alespoň brzdila a tramvaje zvonily. Nyní je daleko nebezpečnější v místě přecházet, ale další přechody jsou vzdáleny až několik stovek metrů. Mezi oběma zrušenými přechody je chodník pouze po jedné straně vozovky. Jeden z přechodů navíc navazuje na vedlejší ulici odkud z rohové budovy gymnázia vycházejí stovky studentů.

Proti zrušení vystoupilo občanské sdružení Nový svět a zaslalo stížnost na odbor dopravy hlavního města Prahy. Sdružení požaduje, aby byly přechody obnoveny a zřízeny u nich světelné semafory. Podle vedoucího odboru dopravy Jana Heroudka byl přechod z hlediska bezpečnosti nevyhovující, protože v místě scházel vyčkávací prostor mezi tramvajovou trati a vozovkou. V odpovědi občanskému sdružení také připoměl možnost přecházet kolmo vozovku i v místě kde není přechod vyznačen.

"Zrušením přechodu dochází dnes často k situacím, kdy řidič v jednom směru dá chodci přednost, zatímco v opačném směru řidiči nezastaví. Možnost vzniku dopravní nehody, rizikové především pro chodce, se tak naopak zvýšila," odporuje Dagmar Šormová ze sdružení Nový Svět. Pražský radní zodpovědný za dopravu Radovan Štainer však současné řešení podporuje a uvádí: "Vzhledem k chování účastníků silničního provozu a hlavně existenci bezpečné, i když o málo delší náhradní trasy, nelze uvažovat o obnovení uvedených přechodů."

Občanské sdružení Nový svět organizuje petici a sebralo čtyři stovky podpisů mezi místními občany. Petiční archy předalo v těchto dnech starostům Prahy 1 a 6 a odboru dopravy magistrátu Hl. m. Prahy.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 1. 2007
9. 1. 2007
Radim Šarapatka

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz