Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země pomohou lidem bránit se před hlukem

3. 1. 2007 - PLZEŇ [Děti Země]

V desítkách plzeňských ulic jsou trvale překročeny maximální povolené limity pro hluk. Hlavní příčinou tohoto problému je přemíra automobilové dopravy a některým plzeňanům již dochází trpělivost a chystají se bránit právními kroky. Nehodlají dále snášet nadměrný hluk z aut a za pomoci Dětí Země zvažují právní kroky.

„Na všechny plzeňské ulice a silnice, které trpí hlukem překračujícím limity, povoluje hygienická stanice jakoby automaticky výjimky. Ve skutečnosti ale obyvatelé trpí dlouhá léta nadměrným hlukem, aniž by se situace jakkoliv zlepšovala,“ vysvětluje problém Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

Děti Země za odborné spolupráce Ekologického právního servisu nabízejí občanům postiženým nadlimitním hlukem pomoc. „Když vlastník komunikace problém odmítá řešit, je možné podat žalobu a v ní požádat soud, aby nařídil dodržování limitů pro hluk,“ nastiňuje možný postup Hyťha. „S vlastníky domů nebo bytů postižených nadměrným hlukem, kteří se nám ozvou, problém zkonzultujeme a případně jim pomůžeme s dalšími nezbytnými kroky.“

Dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku negativně působí na nervový systém člověka, urychluje vznik civilizačních chorob, napomáhá psychickým poruchám, prohlubuje únavu a má řadu dalších neblahých účinků na lidské zdraví.

„Přijatelná úroveň hlučnosti je jednou ze základních podmínek kvalitního životního prostředí města. K takovému stavu má Plzeň, stále trpící přemírou automobilové dopravy, velmi daleko,“ uzavírá Hyťha. Z dlouhodobého výzkumu Státního zdravotního ústavu vychází Plzeň jako jedno z nejhlučnějších měst v ČR.

Některé plzeňské ulice, v nichž jsou trvale překračovány nejvyšší povolené limity hluku: 17. listopadu, Borská, Částkova, Červenohrádecká, Dobřanská, Domažlická, Doudlevecká, Gerská, Hrádecká, K Dráze, K Fořtovně, K Hrádku, Kalikova, Kaplířova, Karlovarská, Klatovská, Letkovská, Lindauerova, Lobezská, Malostranská, most Nad Nádražím, Mostní, Na Hradčanech, Na Lipce, Na Roudné, Plaská, Prvomájová, Rokycanská, Samaritská, Sukova, Sušická, U Prazdroje, Uhelná, Ve Višňovce, Vesnická, Vrbová, Zámecká, Zborovská, Žatecká, Železniční


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz