Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Súdán: zastrašování, lži a útoky na svobodu slova v Darfúru

26. 8. 2004 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Místo toho, aby se súdánská vláda snažila bojovat s porušováním lidských práv v Darfúru, soustředí se na získání kontroly nad informacemi z tohoto regionu. Konstatovala to ve své zprávě mezinárodní organizace chránící lidská práva Amnesty International (AI). "Místní úřady posilují bezpečnostní složky ve snaze zabránit informování o konfliktu, spíše než by řešily konflikt samotný," uvádí Amnesty.

Organizace kritizuje situaci, kdy místo zatýkání osob, které se podílejí na porušování lidských práv, zatýkají súdánské bezpečnostní síly ty, kteří o útocích a znásilňování informují. "Navzdory rostoucímu ohrožení však lidé o násilí v Darfúru stále mluví a mluvit zřejmě nadále budou, protože mají pocit, že už stejně nemají co ztratit. Trvalý mír v Súdánu však nikdy nepřijde, pokud budou lidé, kteří mluví o porušování lidských práv, zastrašováni a zatýkáni," říká Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International. "30. srpna bude Rada bezpečnosti OSN projednávat zprávu Generálního tajemníka ohledně situace v Súdánu. Nyní nastává čas zajistit svobodu vyjadřování beze strachu pro súdánské občany,“ dodává.

Podle AI v dosavadních dohodách o zastavení palby či v závazcích súdánské vlády vůči OSN chybělo zřetelně artikulované zakotvení práva na svobodu slova. Ta není pouze jedním z řady lidských práv - jejím prostřednictvím je možné bránit práva ostatní. "Bez svobodného projevu pak bude obtížné reálně monitorovat situaci v Darfúru jak pro pozorovatele OSN, tak Africké unie," upozorňuje organizace.

Obránci lidských práv upozorňují na případy zatýkání "nepohodlných" lidí. Mezi zdokumentované případy z poslední doby patří zatčení sedmi osob, které ve dnech 15. a 17. července předaly informace pozorovatelům příměří z Africké unie v Abú Deredža blízko Al Fašeru. Dle dostupných zpráv jsou stále zadržováni v Národním bezpečnostním centru v Al Fašeru. "Dále se súdánské úřady pokoušejí umlčet diskusi ohledně příčin i řešení krize probíhající mezi zástupci občanské společnosti. Lidé byli zatčeni za předložení petic, organizování veřejných setkání a bránění návratu uprchlíků do nestabilních a nebezpečných oblastí," uvádí ve své zprávě Amnesty.

Velmi důsledná je kontrola médií - vládní televizní a rozhlasové stanice prezentují výhradně jednostranný pohled. Zprávy zahraničních médií o porušování lidských práv v Darfúru jsou označovány jako "spiknutí proti Súdánu". "Súdánská vláda nadále nejen usiluje o kontrolu nad informacemi z Darfúru, ale snaží se i bránit vstupu mezinárodním organizacím hájícím lidská práva včetně Amnesty International, které se kriticky vyjadřují na adresu Chartúmu," píše se ve zprávě. Amnesty International proto vyzývá vládu Súdánu, aby přestala omezovat svobodu vyjádření a aby propustila všechny, kteří jsou zadržování pro vyslovení svého názoru, protože právo na svobodné vyjadřování musí být chráněno závazkem súdánské vlády v mírových rozhovorech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz