Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

JE Temelín vstupuje do nového roku bez povolení k provozu

2. 1. 2007 - PRAHA / ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect/Calla]

Nevládní organizace Calla a Jihočeské matky požadují, aby byla jaderná elektrárna zastavena, než získá povolení k provozu. Platnost prozatimního povolení vypršela 31. 12. 2006, takže do doby nabytí právní moci kalaudačního rozhodnutí zřejmě poběží bez povolení k provozu.

Do procesu kolaudace se zapojila sdružení Jihočeské matky, Calla a V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín a dále též poškození vlastníci pozemků pod elektrárnou. Krajský úřad Jihočeského kraje (stavební úřad, který řešil obecnou kolaudaci) a Městský úřad v Týně nad Vltavou (stavební úřad, který řešil vodoprávní část kolaudace) rozhodly o vyloučení občanských sdružení z kolaudačního řízení.

Proti vyloučení z řízení se sdružení odvolala. Poukazovala na to, že při kolaudaci jsou dotčeny zájmy ochrany životního prostředí a také na podjatost úředníků krajského úřadu, kteří vycházejí provozovateli JETE maximálně vstříc a přesně dle jeho pokynů, později odstraněných ze spisu, se snaží zbavit nepohodlných kritiků jejich vyloučením. V této souvislosti podala sdružení trestní oznámení pro podezření ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání a pozměňování veřejných listin. Tuto kauzu nyní šetří policie.

Odvolání projednávalo Ministerstvo pro místní rozvoj, které rozhodnutí o vyloučení všech účastníků potvrdilo. Toto rozhodnutí bylo doručeno Sdružení Calla, které v závěru roku podalo na ministerstvo v této souvislosti správní žalobu. Pro vyloučení z řízení neexistují věcné ani procesní důvody. „Argumenty, o něž ministerstvo své rozhodnutí o našem vyloučení opírá, považujeme za absurdní. Věříme, že nezávislý soud to posoudí stejně,“ říká Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Sdružením Jihočeské matky a V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín však rozhodnutí o jejich vyloučení do současné doby doručeno nebylo. Proto podle jejich zástupců nemohlo nabýt plné moci.

„Jaderná elektrárna Temelín je od včerejška provozována bez platného povolení. Něco takového by u elektrárny, která je neustále prezentována jako jedno z nejmodernějších zařízení v Evropě, nemělo být možné. Přesto se tak - za asistence odpovědných úřadů - děje. Budeme požadovat, aby byl v této souvislost proveden na JETE státní stavební dohled“, uvádějí shodně zástupci občanských sdružení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Press servis

Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz