Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

NYT: V roce 2006 se svět nadále oteploval

28. 12. 2006
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Desetiletí trvající trend globálního oteplování, z něhož mnozí vědci viní rostoucí koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, letos nadále pokračoval rychlým tempem. Vyplývá to ze zpráv několika státních a mezinárodních agentur zabývajících se klimatem, jež byly zveřejněny minulý týden, píší New York Times.

Jejich údaje se mírně liší. Britský Meteorologický úřad a Světová meteorologická organizace sídlící v Ženevě považují rok 2006 za šestý nejteplejší v historii měření. Vědci z NASA jej zařadili dokonce na páté místo. Všechny zprávy se však shodují na tom, že se teploty na celém světě pohybovaly vysoko nad normálem, píše americký deník.

Globální klima se v minulosti přirozeně oteplovalo a ochlazovalo, zmiňuje deník New York Times. Známé je například klimatické optimum před tisíci lety a "malá doba ledová" v 15. až 18. století. Posledních 50 let oteplování však podle mnohých klimatologů dohání přirozená maxima za posledních 11 000 let. Podle odborníků není možné vysvětlit současné dění bez toho, aniž by bylo započítáno podstatné a rostoucí přibývání miliard tun emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Letošní data dávají za pravdu různým studiím, které "ukazují souvislost mezi lidskou činností a trendem oteplování", řekl David Parker, klimatolog z britského Meteorologického úřadu.

Anglie letos dosáhla průměrné teploty 10,8 °C, to je nejvyšší hodnota od roku 1659, kdy se teplota začala pravidelně sledovat. Spojené státy mají podle analýz za sebou třetí nejteplejší rok od roku 1880. Spalující léto pak přispělo k rekordnímu počtu požárů. Vědci z Goddardova institutu při NASA oznámili, že letošní rok byl pátým nejteplejším od 80. let 19. století - v pořadí 2005, 1998, 2002, 2003 a 2006. James E. Hansen, ředitel Goddardova centra, ale předpovídá, že rok 2007 bude pravděpodobně ještě teplejší než ten letošní, napsaly New York Times.

Podle článku Andrewa C. Revkina v deníku New York Times ze dne 15. 12. 2006

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz