Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Slámování 2004 v Červené Řečici

18. 8. 2004 - PRAHA [Econnect / Občanské sdružení Švagr]

Slámovat se začíná v sobotu dopoledne a vše probíhá na nádvoří zámku. Účastníci zde mohou přespat, a to i přesto, že je objekt v havarijním stavu. Spolek na záchranu památek červenořečických se pořádáním kulturních akcí snaží na kritický stav zámku upozornit a objekt zpřístupnit veřejnosti.

Stát se autorem slámového díla není složité. Slámující k tomu všemu potřebuje slámu, drát, provázek a alespoň špetku fantazie. Z drátu si udělá jednoduchou kostru a tu obaluje slámou, nakonec musí vše dobře utáhnout provázkem. Práce může trvat dvě až pět hodin, záleží na velikosti objektu. Díla se pak vystavují podle počasí cca 14 dní v parku na náměstí. Sochy, které jsou vyrobeny opravdu poctivě se ukládají do depozitáře červenořečického zámku. V neděli dopoledne tak na účastníky i kolemjdoucí čeká vernisáž, která je symbolickým zakončením daného ročníku Slámování.

„Téměř všichni účastníci jsou amatéři, pravidelně jezdí celé rodiny, party studentů a mladých lidí, táborové oddíly, lidé z blízkého i z dalekého okolí z celé republiky. V posledních dvou letech slámovali i návštěvníci z Holandska, Belgie, Francie, Itálie, Švýcarska, Jižní Koreje, Japonska a Běloruska,“ říká jeden z organizátorů akce Milan Zborník.

Vedle samotného slámování je také připraven doprovodný program – promítání českých filmů, sobotní koncert, divadlo i výstava loňských slaměných výtovrů. Každý večer od pátku do neděle bude na náměstí v Červené Řečici promítnut jeden český film - Rozmarné léto, Indiánské léto, Babí léto. Vstupné bude dobrovolné, ale pokud chcete pomoci sdružení Švagr, určitě přispějte - výtěžek této akce totiž bude zdvojnásoben Nadací Divoké Husy a bude použit na koupi pojízdného skladu - maringotky, která bude vozit na tábory sdružení všechen potřebný materiál.

Na sobotní večer je také připravena oslava společného slámovacího úspěchu v podobě koncertu na třetím zámeckém nádvoří, kde vystoupí několik kapel z Prahy, Písku, Brna - např. Pavla Milcová & Peter Binder, Chorchestr, Závodníci, 200 zbraní. Vedle výstavy loňských slaměných objektů a dalších slamáků i z minulých ročníků, kteří se na zámku podařilo uchovat, si budete moci prohlédnout fotografie z činnosti o.s. Švagr. Divadlo Le Škleb předvede v hřbitovním kostele představení V zámku a v podzámčí.

Skromné ubytování nabízí organizátoři přímo v prostorách zámku - je nutné si přivést vlastní spacák a karimatku. Jinak můžete využít penziony a hotely v okolí. Slámování letos vedle Nadace Divoké husy podpořil také Fond Vysočina.

Původcem celého nápadu slámovat sochy a další objekty je nynější místostarosta obce Červená Řečice Jiří Jedlička. Slámování vymyslel za studií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Chtěl udělat něco z materiálů, které jsou běžně dostupné a charakteristické pro venkov a vytvořit z nich výtvarné objekty. První ročník proběhl v srpnu 1997 a zúčastnilo se ho 14 Švagráků. Švagr a Spolek na záchranu památek pak spojili síly a ze Slámování se stala široko daleko známá akce. V roce 2002 Slámování poněkud narušili záplavy (Švagr má sídlo v Písku a tak měli plné ruce práce), ale i přes tento fakt byl počet účastníků chvályhodný.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz