Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oslavte vánoční svátky se zvířaty na zahradě!

22. 12. 2006 - PRAHA [ČSOP/Econnect]

Přilákejte přírodu ke svým oknům. To je hlavní myšlenkou soutěže Živá zahrada, kterou pořádá Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Uživatelé zahrad se snaží přilákat co nejvíce z vybraných druhů živočichů. Dnes začíná Vánoční kolo soutěže, kdy se na zahradách pozorují pouze ptáci. Celkem souteží už 580 zahrad!

Nevhodnými úpravami okolí lidských sídlišť přichází příroda o prostor i tam, kde by nikomu nepřekážela. V našich zahradách stále převažuje móda sterilních anglických trávníků, cizokrajných rostlin a chemie. Takové zahrady jsou bez života! V moderním světě je tomu už dávno jinak. V USA či západní Evropě je „in“ zahrada přizpůsobená okolní přírodě. Zahrady s původními rostlinami, „divokými koutky“, vodou, potravou a úkryty pro živočichy jsou plné života. Jejich majitelé se mohou po celý rok těšit z přítomnosti ptáků, ježků i malých savců.

ČSOP vyhlásil soutěž Živá zahrada před třemi roky. Přihlásilo se do ní už 580 zahrad. Podstatou soutěže je snažit se v určeném období na zahradě uvidět co nejvíce s předepsaných druhů živočichů. (Druhy jsou vybrány tak, aby reprezentovaly co nejrozmanitější přírodní prostředí. Pokud je chce tedy někdo na zahradu přilákat, musí jim zde to prostředí vytvořit.) Za každé pozorování dostane zahrada body. Pokud do tří let obdrží 50 bodů, můžou si její uživatelé říci, že jejich zahrada skutečně nemá chybu a příroda je na ní doma. Taková zahrada obdrží od organizátorů čestný titul Živá zahrada.

Prvních šest zahrad má o těchto Vánocích šanci překročit 50 bodů a stát se tak Živou zahradou. První v pořadí je zahrada Základní školy Železnická v Jičíně. Vánoční kolo začíná tento pátek a končí na Štěpána (školy soutěží už od pondělka do pátku).

Pro děti, které se souteže účastní, je letos vyhlášena speciální cena za nejhezčí malovaný obrázek sýkorky. Více informací: www.zivazahrada.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz