Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na školách se promítaly Příběhy bezpráví

21. 12. 2006 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

V listopadu letošního roku uspořádala společnost Člověk v tísni druhý ročník projektu Příběhy bezpráví, v jehož průběhu se na českých základních a středních školách konala promítání dokumentárních filmů přibližujících poválečné období našich dějin, zejména padesátá léta. Bezprostředně po projekcích filmů měli žáci a studenti možnost besedovat s pamětníky, kteří se sami stali oběťmi komunistického bezpráví.

"Přihlášené školy si mohly vybrat jeden ze čtyř filmů a ten jim byl následně zdarma poskytnut na VHS kazetě nebo DVD nejen k listopadovému promítání, ale i k trvalému užívání. Jednalo se o následující tituly - Bez milosti režisírek Marie Šandové a Kristiny Vlachové, Nebe nad Evropou režisérky Heleny Třeštíková, Případ Dr. Horáková režiséra Jana Mudry a Ztracená duše národa VI. - Ztráta víry režisérky Olgy Sommerová," uvedl tiskový mluvčí festivalu Jeden svět Filip Šebek.

Do akce se zapojilo na 550 škol z celé České republiky, opět vzbudila pozornost mezi odbornou i laickou veřejností a vyvolala značný mediální ohlas. „Největší přínos celého projektu vidím jednak v upozornění na to, že existují etapy lidských dějin, které více než kterékoliv jiné psaly příběhy bezpráví, ale rovněž v tom, že setkání s těmito lidmi může žáky přivést k hlubšímu vnímání hodnot, které se z naší společnosti kamsi vytrácí a stávají se z nich pojmy vystřižené z dávno zapomenutého slovníku cizích slov. Mám na mysli hodnoty jako je pravda a spravedlnost, ale také láska, přátelství či rodina,“ myslí si pedagog Stanislav Švejcar ze ZŠ Zámecká v Litomyšli.

Součástí projektu byla letos i výstava Příběhy bezpráví, sestavená především ze studentských prací, zachycujících zapomenuté osudy lidí, kteří mají s komunistickým bezprávím osobní zkušenost a kteří vyučovali nebo studovali na jejich škole, respektive žili v jejich obci či městě. „Jsme jim dlužni nesmírně mnoho. Jejich poselství o touze žít ve svobodě a řádu a jejich životní příběhy zůstávají varovným mementem i pro naši současnost,“ řekl na vernisáži pražské výstavy bývalý politický vězeň Leo Žídek.

Jen v Praze výstavu navštívilo přes dva tisíce lidí, další stovky návštěvníků ji shlédli v Českých Budějovicích, Liberci, Olomouci, Ostravě, Opavě a Ústí nad Labem. Výstava Příběhy bezpráví je až do 7. ledna k vidění ještě v plzeňské Měšťanské besedě a od 16. ledna do 25. února v Regionálním muzeu v Litomyšli. Pro velký zájem bude výstava pokračovat i v průběhu roku 2007 v dalších původně neplánovaných městech. Od ledna do konce června bude k vi

dění v památníku Vojna u Příbrami, v lednu v Jablonci nad Nisou a v průběhu března v Karlových Varech a Pardubicích.

„Bohužel musíme zastavit přípravu nových didaktických materiálů, plánované semináře pro pedagogy a další aktivity. Dlouhodobě se nám totiž nedaří získat finanční prostředky na jejich realizaci,“ říká ředitel projektu Karel Strachota. Projekt Příběhy bezpráví je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Jeden svět na školách.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz