Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadelní ochotníci otevřou Okna do srdce Vánoc

21. 12. 2006 - NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ [Econnect]

Občanské sdružení Lysina Lenina je neziskovou organizací s nekonečnými ambicemi, tak se alespoň samo nazývá. Hlavním cílem sdružení je pořádání nejrůznějších kulturních akcí jako jsou výstavy nebo koncerty známých i začínajících hudebníků. Kromě toho se snaží především o větší popularizaci undergroundové scény z regionu. Partu lidí okolo vedoucího sdružení Dana Šimka spojuje v oblasti kultury hlavně snaha o hledání něčeho nového a odpor k věcem podbízivým a umělým.

Velmi zajímavou akci připravilo sdružení na pátek 22. prosince, kdy v 19 hodin začne v evangelickém kostele v Novém Městě na Moravě divadelní představení Okna do srdce Vánoc. Jeho cílem má být především navození příjemné předvánoční atmosféry a také poučení nad smyslem nejoblíbenějších svátků v roce pro všechny, kdo si na vystoupení divadelních ochotníků udělají čas.

Daniel Šimek z pořádajícího sdružení Lysina Lenina celé představení stručně přiblížil takto: "V představení vystoupí celá řada účinkujících, jen pro příklad např. děda Mráz, ale také Santa Klaus, dále typická česká rodina, několik zpěváků a další účinkující. Celé představení má být především zamyšlením nad tím, proč vlastně existují Vánoce a proč je slavíme a také jak je slaví lidé v různých kulturách a zemích."

"Účinkující herci jsou téměř výhradně amatéři – ochotníci, takže představení je vhodné pro všechny generace, tady i pro rodiny s menšími dětmi. Tím, že jsou herci amatéři je dáno i to, že se skutečně nejedná o žádné „těžké umění“, kterému by jen málokdo rozuměl a děti téměř vůbec. Naopak je záměrně koncipováno tak, aby oslovilo co možná nejvíce lidí, kteří si na něj udělají v předvánoční době čas."

A jak vypadá vlastní děj hry? Hlavní hrdina představení hry nahlíží během ní do různých oken a v nich se právě odehrává děj krátkých scének, které úzce souvisejí s Vánocemi a přitom se zpívají známé vánoční koledy ale například i písnička z filmového Mrazíka. Představení Okna do srdce Vánoc je autorským počinem pana Libora Orla, který tuto hru vytvořil s cílem, aby oslovila všechny generace.

Autor hru koncipoval jako zábavnou, působící na lidi tak, aby se i oni nad Vánocemi jak je sami prožívají dokázali více a hlouběji zamyslet. Účinkující se pokusí aby diváci odcházeli z představení příjemně naladěni, ale také aby v nich z toho co viděli něco zůstalo – aby si dokázali alespoň na čas uchovat nějakou myšlenku či poučení. O to jde tvůrcům hry v neposlední řadě.

Ten kdo si v předvánočním shonu dokáže najít čas a na představení v páteční podvečer do evangelického kostela v Novém Městě na Moravě zavítá, jistě nebude litovat. Daniel Šimek jako jeden z hlavních organizátorů představení slibuje, že každý kdo se na něj přijde podívat si tam něco co jej zaujme docela určitě najde. Děti třeba právě zmiňované koledy, dospělí nějaké to poučení.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz