Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Připravte se na Den bez aut 2004. Budoucnost patří šetrné dopravě!

16. 8. 2004 - PRAHA [Econnect]

Letošní Den bez aut a oslava dopravy šetrné k životnímu prostředí se blíží. Ve středu 22. září 2004 proběhne již 12. ročník českého Dne bez aut, 5. ročník Evropského dne bez aut, to vše v rámci 3. ročníku Evropského týdne mobility (16.-22. září) - všechny tři akce tak proběhnou v ČR poprvé během jednoho týdne. Každé město, obec, organizace či instituce si bude moci vybrat způsob zapojení. K českému Dni bez aut se může podle koordinátora Miroslava Patrika z Dětí Země připojit každý; pro připojení k evropským akcím, které koordinuje Ministerstvo životního prostředí, je potřeba podepsat Chartu EDBA a ETM, která stanoví určité podmínky. Čas pro plánování všech aktivit je tak již nyní. Děti Země vyzývají - dejte o svých připravovaných aktivitách vědět.

Český den bez aut vyhlašuje již tradičně ekologická organizace Děti Země: "K českému Dni bez aut se může přihlásit kdokoliv, komu není negativní vliv dopravy na životní prostředí a zdraví lidí lhostejný. Nejlépe tak, že v tento den, či aspoň během týdne od 16. září do 22. září, uspořádá jakoukoliv veřejnou akci," říká Miroslav Patrik z Dětí Země. Další dvě akce probíhají v celé Evropě, v ČR je koordinuje Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Děti Země také upozorňují na sobotu 25. září, kdy České dráhy počtvrté připravují Den železnice. Každé město, obec, organizace, instituce či veřejná správa si může vybrat způsob zapojení, který je pro ni vhodný a možný.

Dvanáctý Český Den bez aut (DBA) ve středu 22. září je vhodný pro kohokoliv, kdo uspořádá jakoukoliv veřejnou akci v týdnu od 16. 9. do 22. 9. (resp. v září do 26. 9.). Děti Země, které jej koordinují, nabízejí 20 různých způsobů, jak se k svátku šetrné dopravy a životního prostředí bez výfukových plynů zúčastnit: například uspořádat demonstraci, pochod, blokádu, happening, seminář, výtvarnou soutěž, jízdu na kole, jízdu v prostředcích MHD zdarma, výstavu, besedu, apod. Děti Země budou průběžně poskytovat informace a materiály městům, co nemohou podepsat Chartu k EDBA a ETM, sdružením, institucím i jednotlivcům. Mottem dne je stejně jako loni "Budoucnost patří šetrné dopravě". Hlavními partnery jsou popáté České dráhy, a. s. a nově Správa železniční dopravní cesty, s. p. (více na www.detizeme.cz/denbezaut).

Evropský den bez aut (EDBA) ve středu 22. září je akce pořádaná v zemích Evropské unie od roku 1998. Města a obce, která se chtějí připojit musí podepsat Chartu EDBA a ETM, která stanoví podmínky, které je nutné splnit. Pro EDBA jsou to vedle obecných zásad této evropské iniciativy za udržitelnou dopravu i dvě konkrétní podmínky: 1. "Přijmout jedno nebo více nových trvalých opatření, která přispějí k přechodu z přepravy osobním autem na více udržitelné druhy dopravy, šetrné k životnímu prostředí, a obecně napomohou k rozvoji udržitelné mobility." 2. "Během celého dne vyhradit jednu nebo více oblastí výhradně pro chodce, cyklisty a veřejnou dopravu (tj. minimálně jednu hodinu před začátkem a jednu hodinu po skončení běžné pracovní doby). Města, která se EDBA již zúčastnila, by měla zvětšit velikost oblasti bez aut v porovnání s minulým rokem." Mottem evropského dne je "Ve městě bez mého auta" (více na www.env.cz/edba - zde je i charta).

Evropský týden mobility (ETM) od 16. do 22. září je týdenní kampaň, doprovázející Evrospký den bez aut. Charta EDBA a ETM stanoví 8 pokynů, jak se připojit k tomuto týdnu. Vedle uspořádání Dne bez aut sem patří například zorganizovat na každý den nějakou veřejnou akci - každý den by měl být zaměřen na jedno zvláštní téma vztahující se k udržitelné dopravě a vycházející z tématu roku 2004: "Bezpečné ulice pro děti". Dalším pokynem je také zapojit co nejvíce občanů, podnikatelů, škol, místních organizací apod. do hledání a přípravy rozhodnutí a opatření na podporu hromadné dopravy a omezení závislosti na osobních automobilech.

Podle MŽP je důležité, že hlavní úsilí zde vychází od městských úřadů a magistrátů měst, které mohou nejen upozorňovat na problémy města, ale také ukázat svou ochotu o dopravní problematice otevřeně jednat a zodpovídat se občanům měst z vlastní činnosti. Chartu Evropského dne bez aut (EDBA) a Evropského týdne mobility (ETM) zatím podepsala města Boskovice, Bohumín, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Chrudim, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Ostrava, Olomouc, Písek, Telč a Třebíč. Města Karviná a Prostějov již oznámily, že se zapojí do Evropského dne bez aut. V dalších městech prošla Charta Zastupitelstvem či Radou a čeká na podpis vedení města. Největší česká města Praha a Brno Chartu bohužel nepodepsala, ale chtějí podpořit EDBA a ETM několika akcemi. Podpůrné akce chtějí upořádat také Plzeň a Tábor.

Děti Země nabízejí zaslání potřebných informací s návodem, co a jak dělat, dále zaslání společných barevných plakátů (velikost A2, A3, A4), samolepek, propagačního banneru pro internetové stránky, textu výzvy pro veřejnost a zastupitele a dalších materiálů. Města, která podepíší Chartu EDBA a Chartu ETM pak dostanou plakáty a drobné propagační materiály od MŽP.

Děti Země a MŽP také vyzývají jednotlivé občany, zejména osobnosti, aby nechali ve středu 22. září 2004 své automobily alespoň jeden den v roce doma, použili po celý tento den veřejnou dopravu, bicykl nebo vlastní nohy a zúčastnili se i některé z řady akcí, které budou připraveny. Proto je pro tento den opět připravena petiční výzva "Nechte auto doma!".

Loni se všech typů Dní bez aut v ČR zúčastnilo v 69 městech téměř 290 subjektů, z toho bylo 78 občanských sdružení. V šestnácti městech byla jízda v prostředcích MHD zdarma. K výzvě "Nechte auto doma!" se připojilo 863 osobností, z nichž 128 bylo zastupitelů ve 33 městech.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz