Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bezdomovci budou moci v Praze přespávat na lodi

19. 12. 2006 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Bezdomovci budou moci v Praze přespávat na lodi. Upravené nákladní plavidlo pro lidi bez domova kupuje zhruba za 23 milionů korun magistrát. Rozhodla o tom městská rada, která uzavřela výběrové řízení na pořízení lodi. Loď, v níž bude 250 lůžek, by měla být připravena ve druhé polovině ledna. Kromě lůžek v dřevěných kajutách bude na lodi jídelna, čajová kuchyně a veškeré sociální vybavení.

Provoz lodi by měli zajišťovat pracovníci některé z humanitárních organizací. Magistrát by na to měl vyhlásit další soutěž. Roční provozní náklady se odhadují zhruba na 8,5 milionu korun. Zatím nebylo jasné, kde bude loď kotvit. Možná jsou údajně čtyři místa: u Císařské louky, u přístavu při Podolském nábřeží, u holešovického přístavu, nebo u Štefánikova mostu při nábřeží Edvarda Beneše.

Podle některých odhadů v Praze žije 5000 až 6000 lidí bez přístřeší. V azylových domech je asi 600 lůžek. V zimě zpřístupňují charitativní organizace i svá denní centra. O denní centrum v Bolzanově ulici nedávno přišlo kvůli restituci domu sdružení Naděje. Měly by jej nahradit buňky blízko pod severojižní magistrálou. Má v nich být kolem 160 míst, čeká se jen na stavební povolení.

"Podle dostupných analýz se počet osob bez přístřeší na území Prahy odhaduje na pět až šest tisíc osob. Experti doporučují pro hlavní město kapacitu 1500 azylových lůžek, my jich v této chvíli máme zhruba 600, protože se po povodních nepodařilo obnovit všechny předešlé kapacity. Ať již v azylových zařízeních zřizovaných Prahou nebo provozovaných neziskovými organizacemi jako Naděje, Armáda spásy, Arcidiecézní charita atd. Najít rychle trvalé řešení je těžké, protože ubytovny pro bezdomovce vesměs odmítají obyvatelé v jejich okolí a proto jejich umístění většinou nepodporují ani městské části," uvedl již v říjnu pražský primátor Pavel Bém.

Řešení, které městská rada nyní schválila, je podle Béma rychlé, finančně efektivní a relativně bezkonfliktní. "Zakoupení a přestavba nákladní lodi by přineslo zhruba 250 akutně chybějících lůžek, což by stávající kapacity zvýšilo téměř o polovinu," vysvětlil primátor.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz