Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Eurokomisař chce snížit emise o třicet procent

20. 12. 2006
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas chce, aby emise skleníkových plynů v Evropské unii poklesly do roku 2020 o 30 %. Podle něj by tím Evropa mohla světu ukázat, že je množné účinně bojovat proti klimatickým změnám. Šéf evropské ekologické politiky chce prosadit závazné cíle snížení emisí EU do roku 2020 pomocí návrhů na změny v energetické a environmentální politice. Samotné návrhy budou známé lednu.

Po skončení pondělního zasedání Rady Evropské unie ministrů životního prostředí prohlásil Stavros Dimas, že podporuje snížení emisí o 30 %, i když odmítl prozradit konkrétní kroky. Jeho návrhy však bude muset nakonec schválit celá Evropská komise. „To je cíl, který budu navrhovat, existuje ale řada cest jak dosáhnout třiceti procentního snížení emisí ,“ řekl Dimas reportérům.

Představitelé jednotlivých zemí Evropské unie již dříve prohlásili, že rozvinuté státy by měli snížit svůj příspěvek ke klimatickým změnám o 15 -30 % do roku 2020. „Vždycky jsem naslouchal hlavám států i premiérům zemí Evropské unie, když nám říkali, co máme dělat, “ prohlásil Dimas.

Na počátku ledna by eurokomisař pro životní prostředí měl zveřejnit návrhy na novou legislativu. Ta by měla ukázat, jak chce Evropská unie bojovat proti změnám klimatu po roce 2012, kdy vyprší platnost závazků uzavřených v rámci Kjótských dohod. Evropská unie také novou legislativu použije jako výchozí materiál při jednání v rámci mezinárodních dohod, které by měli rozhodnout co bude dále se systémem Kjóta po skončení platnosti současné smlouvy.

Podle článku agentury Reuters 19. 12. 2006
Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 12. 2006

-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz