Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studenti připravili filmový festival o lidských právech

18. 12. 2006 - PRAHA [Econnect/Gymnázium Elišky Krásnohorské]

Studenti pražského Gymnázia Elišky Krásnohorské připravili od úterý 19. prosince do čtvrtka 21. prosince již třetí ročník filmového festivalu nazvaného Jeden svět na Ohradní. Program zahrnuje projekce více než 150 filmů, debaty se zajímavými hosty i další doprovodné akce. Organizační tým festivalu je složen výhradně ze studentů.

Hlavní organizátorka festivalu, studentka septimy Gábina Věchetová říká: „Původně jsme organizovali jen jednotlivé projekce a zvali hosty na besedy. Pak přišel nápad zkusit si v předvánočním čase, kdy je výuka ve škole omezena, uspořádat něco většího. Vzhledem k tomu, že festival probíhá v době vyučování ve školních učebnách, není široce otevřený veřejnosti, nicméně studenti z jných škol si k nám mohou najít cestu“.

Tematicky se festival již od prvního ročníku zaměřuje na problematiku lidských práv. „Úzce spolupracujeme s mezinárodním filmovým festivalem o lidských právech Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni. Také filmový klub „Jeden svět“ na naší škole existuje už řadu let,“ vysvětluje Věchetová.

Nabídka filmů se ovšem neomezuje jen na tematiku lidských práv. Ke shlédnutí jsou také filmy zaměřené na ekologii a ochranu životního prostředí díky spolupráci s festivalem Ekofilm, animované filmy z festivalu Anifest a letos poprvé i filmy z distribuce Aerofilms. V pražském kině Aero se ostatně také některé projekce uskuteční. Program navíc zahrnuje i filmy hrané jako například Good bye Lenin, Smrt krásných srnců a Smradi.

V minulých letech již festival navštívili mimo jiné i Zdeněk a Jan Svěrákovi, režisérka Helena Třeštíková, socioložka Jiřina Šiklová, bývalý politický vězeň Jiří Stránský a dokumentarista Steve Lichtag. „V tradici zvaní zajímavých hostů chceme pokračovat i letos, proto nás navštíví například režisérka Olga Sommerová, režisér Martin Mareček, streetworker Vladislav Kováč a další,“ dodává Věchetová.

V předvečer zahájení festivalu se také uskuteční v klubu Jam Café koncert romské skupiny Mario Bihári band. „Tímto koncertem bychom chtěli představit festival i širšímu publiku a zároveň tak prezentovat jeho hlavní myšlenku, kterou je podpora tolerance, respektu a ochrany lidských práv. Myšlenku festivalu chceme propagovat i na ostatnách školách, aby si i tam zorganizovali vlastní filmovou přehlídku,“ uzavírá Věchetová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz