Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž Design Against Fur upozorňuje na zbytečné zabíjení zvířat

18. 12. 2006 - PRAHA [Svobody zvířat/Econnect]

Pátý ročník soutěže Design Against Fur v navrhování plakátů s tematikou ochrany kožešinových zvířat zahájilo občanské sdružení Svoboda zvířat (SZ). Soutěž je určena studentům středních a vysokých uměleckých škol. Úkolem studentů je upozornit prostřednictvím svého plakátu spotřebitele, vlády a širokou veřejnost na to, že zabíjení zvířat kvůli módě je kruté a v dnešní době nepotřebné. Motto ročníku 2007 zní: "Fashion Victim".

"Studenti skrze naší soutěž získávají jedinečnou příležitost využít svého nadání a umění k pomoci zvířatům. Zároveň mají šanci vyhrát hlavní cenu, která představuje 2500 USD. Loňská soutěž zaznamenala veliký úspěch u studentů i učitelů po celém světě. Také v České republice jsme zaznamenali obrovský zájem a přijali rekordní počet registrací," koordinátorka kampaně pro ČR Lucie Slabá.

Kromě mezinárodního kola pak občanské sdružení Svoboda zvířat ve spolupráci s reklamní agenturou Publicis vyhlásily národní kolo soutěže. Jako odměnu získaly vítězky týdenní stáž v této agentuře. Vítězná díla z minulých let si můžete prohlédnout v internetové galerii na stránkách Svobody zvířat.

Letos se poselství soutěže soustředí na problematiku tzv. "kožešinových" zvířat obecně. Dle Tomáše Poppa, tiskového mluvčí SZ, představují kožešiny velmi závažný problém: "Každou vteřinu na kožešinových farmách zahyne jedno zvíře. Kožešina není vedlejším produktem masného průmyslu,, zvířata jsou přímo kvůli ní chována na farmách nebo lovena do pastí. Na jeden kus oděvu je často použito velké množství zvířat, třeba až 60 norků či zhruba 150 činčil. Ani kožešinové doplňky jako jsou třeba lemy nejsou pouze zbytky z kožešinové produkce, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Také kvůli nim jsou zvířata zabíjena."

Lucie Slabá dále uvedla: "Studenti se mohou zaregistrovat buďto v angličtině na stránkách Fur Free Alliance, což je koalice organizací na ochranu zvířat, která soutěž mezinárodně zaštiťuje, nebo v češtině na stránkách Svobody zvířat, a to až do 13.dubna 2007. Na stránkách Svobody zvířat též naleznete všechny ostatní informace o soutěži, včetně jejích podmínek a pravidel také v českém jazyce."

Podle Svobody zvířat je ročně je zabito pro potřeby kožešinového průmyslu na 50 milionů zvířat. Skutečný počet však bude pravděpodobně ještě vyšší, protože ve všech státech neexistuje spolehlivá evidence a zvířata jsou navíc lovena i pytláky.

Kampaň Proti srsti byla zahájena v roce 1999, ačkoliv zájem o problematiku získávání kožešin zahájila o něco dříve Nadace na ochranu zvířat. Od roku 2000 vede kampaň již Svoboda zvířat. Od roku 2003 je Svoboda zvířat členem Fur Free Alliance – aliance, která sdružuje téměř 40 organizací chránících práva zvířat, s více než 10 miliony členů a podporovatelů na celém světě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz