Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sunday Telegraph: Podle OSN člověk ovlivňuje změny klimatu méně

14. 12. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Změny klimatu jsou zřejmě způsobené lidskou činností z menší části, než se původně předpokládalo. Toto tvrzení prý předloží v příštím roce zpráva OSN o klimatických změnách, píše deník Sunday Telegraph. Mezivládní panel OSN o klimatických změnách (IPCC) se vyjádřil, že existují určité pochybnosti o míře lidského příspěvku k oteplování planety. Podle dosud nezveřejněné zprávy OSN je prý dopad lidské činnosti až o čtvrtinu menší, než se dosud předpokládalo.

Podle IPCC roste v posledních pěti letech koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, teplota by se proto v následujících sto letech měla zvýšit až o 4,5 °C, což přinese častější vlny veder i častější bouře. Konečná verze čtvrté hodnotící zprávy bude zveřejněna v únoru následujícího roku. Nižší odhady, než jaké byly v poslední hodnotící zprávě z roku 2001, se naopak týkají nárůstu hladiny světových oceánů. Po zveřejnění zprávy potěší revidovaná čísla zřejmě klimatické skeptiky, kteří v nich uvidí důkaz pro tvrzení, že není třeba skleníkové plyny razantně omezovat. Vědci ale trvají na tom, že odhady menšího nárůstu hladiny moří nebo nižšího předpokládaného vlivu člověka na mechanismus klimatických změn jsou pouze výsledkem lepšího zpracování a vyhodnocení dat a tím i lepšího pochopení principů změn klimatu. Jeden z předních britských vědců, který si nepřál být jmenován, řekl pro Sunday Telegraph: „Rozhodujícím problémem je to, že zatímco teplota Země stále stoupá, my produkujeme více skleníkových plynů, a tak si ukládáme problémy do budoucna.“

Zprávu IPCC obdržela britská vláda k revizi ještě před jejím oficiálním vydáním. Mezivládní panel varuje před současným trendem růstu koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. Ta v posledních pěti letech roste o 3 % ročně, zatímco roční průměr v předchozích deseti letech dosahoval pouze 0,4 %. Podle autorů zprávy stoupne teplota během příštího století nejméně o 1,5 °C. Na druhou stranu jsou odhady růstu hladiny moří poloviční a právě nárůst hladiny oceánů je jedním z hlavních problémů spojených se změnou klimatu.

Lidská činnost se na oteplování planety podepsala méně, než se dosud tvrdilo, zásluhou nečekaného chladícího efektu aerosolových sprejů, které odrážejí sluneční teplo, píše deník Sunday Telegraph. Velké množství tepla také absorbovaly oceány, což maskovalo ohřívání planety. Rick Battarbee, ředitel Výzkumného centra environmentálních změn na University College London, tvrdí, že toto zamaskování sice zpozdilo nástup celosvětového oteplení, ale mohlo by tak vést k větším změnám v budoucnu. „Oceány fungují jako obrovské zásobárny tepla. Mohly by se stát časovanou bombou, která dosud maskuje skutečný dopad emisí oxidu uhličitého vypouštěného do ovzduší,“ řekl Battarbee.

Podle článku Richarda Graye The Sunday Telegraph 11. 12. 2006


Hugo Charvat

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz