Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obrázky pro charitu podpoří činnost centra denních služeb pro zdravotně postižené

13. 12. 2006 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Jedna místnost českobudějovické kavárny Měsíc ve dne se na přelomu listopadu a prosince stala na jeden večer prodejní výstavní galerií. K prodeji nebyla však díla ledajaká, nýbrž výsledky výtvarné soutěže studentů středních a vysokých škol, zaměřené na přírodu a také produkty vytvořené ve výtvarném ateliéru centra denních služeb (CDS) pro zdravotně postižené Domino, jehož další činnost zisk z prodeje děl podpoří.

Na letošní již třetí ročník prodejní výstavy dorazilo na šedesát lidí a mohli si vybírat z více než 130 děl. Ta zahrnovala široké spektrum počinů od klasických fotografií 9 na 13, přes fotografie velikosti A3 až k obrovským barevným plátnům. ,,Obrazy, grafiky a skicy byly dílem uživatelů výtvarného ateliéru při zájmových dílnách CDS Domino. Jeho umělci jsou jak členové Domina tak běžná veřejnost,“ vysvětluje původ děl Jitka Kolářová z Městské charity České Budějovice, mezi jejíž aktivity Domino spadá.

Další část děl (především fotografie a některé obrázky) věnovala k prodeji nezisková organizace Daphne – Institut aplikované ekologie, jíž díla věnovali účastníci výtvarné soutěže o přírodě, kterou Daphne pořádala ve spolupráci se studenty Jihočeské univerzity v minulém školním roce.

Prodej obrázků vynesl asi 4000 Kč, které budou použity na nákup barev, pláten a dalších výtvarných potřeb. Nicméně toto číslo není ještě konečné. ,,Neprodaná díla zůstanou na CDS a dají se do internetové aukce. Jinak budou rozvěšena po projektech Městské charity (na ústředí MCH, pečovatelské služby, aby byla vidět,“ dodává k dalšímu osudu děl Jitka Kolářová.

Velmi šťastným se ukázalo umístění výstavy v kavárně Měsíc ve dne, která přímo sousedí s kavárnou Na Půl cesty. ,,Na výstavě jsem si koupila obrázek od svého kamaráda a pak hned přes chodbu v kavárně Na Půl cesty výrobky pocházející z chráněné dílny,“ ilustruje vhodné umístění Zdenka Montagová, návštěvnice výstavy. Tento fakt potvrzuje i další z návštěvnic Markéta Applová: ,,Kromě fotky s menhirem jsem si ještě v kavárně koupila instantní fairtrade kávu.“

Hlavním smyslem centra denních služeb je podporovat lidi se zdravotním postižením a mírnit jejich sociální vyloučení. Postředkem k tomu jsou volnočasové aktivity (např. divadelní či výtvarný ateliér), poradenství a neméně důleži

tá je i spolupráce s rodinou a integrace. V současné době navštěvuje ateliéry celkem 45 lidí, z nichž asi 12 denně.

Někteří jsou zapojeni i do dalších aktivit, jakou je třeba práce v kavárně Na Půl cesty. Domino má však i další rozměry. ,,Vítáme dobrovolníky a spolupracujeme s nimi, v současnosti máme 7 aktivních, kteří docházejí na konkrétní činnosti, aby bylo jejich dobrovolnictví smysluplné,“ doplňuje Jitka Kolářová možnosti pro veřejnost.

Kromě pravidelných aktivit denního centra a prodejní výstavy výtvarných prací pořádá Městská charita v průběhu roku i další akce. V říjnu to jsou „Dny duševního zdraví" (pásmo přednášek, divadelních představení, společenských her apod., setkání chráněných dílen, nebo divadelní představení a výstavy děl v rámci akce ,,Třicet dnů pro neziskový sektor“.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz