Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ceny Kyselá a Zlatá žába uděleny

11. 12. 2006 - PRAHA [Econnect / Žába na prameni]

Ceny za sexistické výroky osobností vědy, kultury, politiky, ale i veřejnosti jsou rozdány. Ceny Kyselá žába se rozdávaly v pátek 8. prosince se v divadle Nablízko. Soutěž Kyselá a Zlatá žába vyhlásilo občanské sdružení Žába na prameni v partnerství s Nadačním fondem Slovak-Czech Women's Fund s cílem otevřít diskuzi o správném, nediskriminujícím používání českého jazyka, upozornit na jevy, výroky, situace, které nejsou vůči ženám nebo mužům fér. Dalším cílem je také upozornit na dobrý příklad, pozitivní posun, "skok" ve vnímání rovných příležitostí.

Tři měsíce posílala veřejnost svoje tipy v několika kategoriích. Například Sexistický výrok politika / političky, Sexistický výrok redaktora / redaktorky, Sexistický TV pořad a další. Dvacetičlenná porota složená z osobností politiky, kultury a vědy vybrala vítěze a vítězky. "Někomu se to může zdát banální, chytat někoho za slovíčka, ale začátky velkých změn jsou vždycky nenápadné a svým způsobem banální," říká Dana Radová z občanského sdružení Žába na prameni.

Celý večer se nesl v humorném tónu. Že sexistický není sexuální, že Erpéčka nejsou Rodinná pouta, ale něco, co zde stále tak úplně není v pořádku (tedy: rovné příležitosti) vysvětlili moderátoři večera – Simona Babčáková a její manžel Simon Babčák vskutku svérázným způsobem, kde nechyběl humor, nadsázka, ironie, sebeironie, statistická čísla, i příklady z praxe: "Když budou dva chlapi učit na základce mezi třiceti učitelkama, dám krk na to, že jeden z nich bude, nebo už je, ředitel. Když se stejně schopný muž a žena rozhodnou věnovat politice, kdo si myslíš, že to dotáhne dál? Třeba až na prezidentskou židli?"

Kyselou žábu nechali výherci na ocet

Obě ceny, Kyselá i Zlatá žába, jsou plastiky – umělecké dílo od sochaře Martina Bradáčka. Rozdíl je v barvě a v tom, že Zlatá žába má korunu. Plastika měla vyjádřit respekt a úctu ke všem, kteří si pro cenu přijdou a otevřou tak prostor pro diskuzi. Pro kyselou žábu se však nedostavil nikdo z výherců. Prvním oceněným byl Petr Bílek starší, za výrok v pořadu ČT24 "Média a svět": "Ženská témata jsou dána biologicky – menstruace, porod, laktace … s tím, co je biologicky dáno, se pak žena vyrovnává v módě, ... stravování..." Na závěr svého příspěvku k tématu nezapomněl podotknout, že jeho názor se asi nebude líbit některým moderním ženám.

Kyselou žábu si nepřišel převzít ani Mirek Topolánek, který o počtu žen v politice prohlásil: "Pokud by měly příslušné kvalifikace, tak by jich tam bylo nepochybně víc." Ovšem ze statistik MPSV a ČSU jasně vyplývá, že v ČR je více žen než mužů s vysokoškolským titulem. A Miloš Zapletal, který v pořadu Všechnopárty na dotaz, co si myslí o soutěži Muž roku a podobných soutěžích, kde se posuzuje vzhled mužů, odpověděl: "Já nejsem příznivcem těchto soutěží... Myslím si, že dívky jsou tu od toho, aby na nás působily svým vzhledem, ty mají být krásné. My muži máme naopak spíš soutěžit třeba ve sportu, nebo v myšlení..."

Čtvrtou Kyselou žábu vyhrály překvapivě ženy, a to ty, které o sobě neustále hovoří v mužském rodě: například Jana Mátlová – privátní gynekolog, Dana Nováková – podnikový právník a podobně - a které prohlašují, že "Ženská má bejt ženská! Má sedět doma, starat se o dítě a ne honit kariéru!" Za zvláště pikantní Žába na prameni považuje, když tyto výroky zaznívají z úst žen zaměstnaných ve velmi odpovědných, fyzicky, psychicky i časově náročných povoláních. "Výše zmíněný výrok konkrétně zazněl z úst sestry instrumentářky, která v tu chvíli rozhodně neseděla doma, ale stála u operačního stolu," podotýká Dana Radová.

Poslední Kyselou žábu získal televizní pořad televize Nova Výměna manželek. "V pořadu se vyměňují jenom manželky a nikdy ne manželé. Otázkou je, jestli má takováto výměna výrazně jinou hodnotu a význam, než výměna Citroena za Toyotu nebo garsonky za 1+kk," komentují udělení ceny vyhlašovatelé. Cena – plastika Kyselé žáby tedy nebyla udělena vzhledem k neřešitelnosti otázky, komu konkrétně by vlastně měla být dána. Měli by to být tvůrci pořadu (scénáristé, produkční, dramaturgové...)? Mělo by to být vedení televize, které rozhodlo o tom, že takový pořad bude vysílán? Měl by to být původní zahraniční majitel licence, který televizi Nova tento formát poskytl?

Žáby se zlatou korunkou majitele našly

Pro Zlatou žábu se dostavili všichni ocenění: Josef Chuchma, redaktor a moderátor pořadu Zátiší na Radiu 1, který ve svém pořadu dává nezřídka prostor také genderovým tématům, organizacím, aktivistům a aktivistkám; Marie Noe Chřibková, nakladatelka, jenž byla nominována za přínos jejího nakladatelství One Woman Press, které už devět let vydává díla žen-spisovatelek; a Martin Fendrych, novinář, který byl nominován za svoje názory k genderové problematice, jež často prezentuje například v komentářích v časopisu Týden. Zvláštní cenu si za mnohaletou osvětu v oblasti feminismu odnesla Olga Sommerová, režisérka a spisovatelka.

Měla soutěž smysl a bude pokračovat? "Snad všichni v sále, naši moderátoři i organizátorky a organizátoři se shodli, že smysl má a že bude pokračovat tak dlouho, dokud se nenaučíme používat český jazyk a dokud nám nebudou sexistické situace i humor připadat přinejmenším stejně pod úroveň jako situace či humor rasistický. A samozřejmě také dokud budou sponzoři nebo sponzorky," říká Dana Radová. Už proto, že oboustranně vybalancovaný humor, nadsázka či nadhled jsou velmi dobré nástroje na vyviklání nevhodných stereotypů o ženách a mužích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 12. 2006
Hafan
12. 12. 2006
h
14. 12. 2006
Hafan
13. 12. 2006
13. 12. 2006
13. 12. 2006
diara
8. 1. 2007
8. 1. 2007
8. 1. 2007
14. 12. 2006
Hafan

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz