Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občané i odborníci požadují přísnější verzi REACH

11. 12. 2006 - PRAHA/STRASBOURG [Econnect/Arnika]

Ve Strasbourgu dnes začal Evropský parlament projednávat konečnou podobu nařízení EU o registraci, hodnocení a autorizaci chemických látek (tzv. REACH), která představuje zásadní změnu v přístupu Evropy k ochraně lidského zdraví a životního prostředí. Sdružení Arnika při té příležitosti předá českým europoslancům petici „Budoucnost bez jedů“, kterou podepsalo 17 115 obyvatel České republiky a na jednání Evropského parlamentu přiveze novou studii "Pozor! Nebezpečný prach“. Cílem je přesvědčit politiky, aby podpořili povinou náhradu nebezpečných látek neškodnými substitucemi.

Petici podepsalo také několik desítek starostů a zastupitelů měst a obcí a řada významných osobností včetně vědců a lékařů. „Ochranu zdraví a životního prostředí v REACHi zaručí hlavně povinnost náhrady nebezpečných látek v případě, že k nim existuje bezpečná alternativa, což je také náš hlavní požadavek, s nímž za europoslanci jdeme,“ řekl dnes předseda Arniky Jindřich Petrlík.

Arnika prováděla letos na jaře rozbory nebezpečných látek obsažených v prachu a děšťové vodě. Nebezpečné látky jako bromované zpomalovače hoření, ftaláty či nonylfenoly jsou přítomny v prostředí, v němž se každý den pohybujeme. Některé z těchto látek ohrožují rozmnožování, poškozují nervovou soustavu, narušují fungování hormonů v našem těle a kumulují se v různých složkách životního prostředí včetně lidských tkání. „Na jejich přítomnost v České republice se zaměřila letos provedená studie, kterou chce Arnika europoslancům před hlasováním připomenout závažnost jejich rozhodnutí,“ řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

"Zkouškou ohněm pro REACH bude to, zda nás pomůže zbavit těchto nevítaných hostů našich pracovišť a domovů," řekl Dr. Alan Watson autor interpretace výsledků měření, kterou Arnika pod názvem "Pozor! Nebezpečný prach“ přivezla na jednání Evropského parlamentu.

Sdružení Arnika se bude snažit europoslance přesvědčit, aby hlasovali pro povinnost náhrady nebezpečných látek méně škodlivými alternativami, pro právo spotřebitelů na informace o nebezpečnosti chemických látek ve výrobcích a pro povinnost chemického průmyslu zaručit chemickou bezpečnost výrobků, tedy, že chemické látky v nich obsažené nepoškodí po dobu životnosti lidské zdraví či životní prostředí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz