Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Plán hlavních povodí navrhuje pro budoucí přehrady desítky nových lokalit

8. 12. 2006 - PRAHA/BRNO [Stop přehradě / Econnect]

-foto: Václav Vašků-
-foto: Václav Vašků-
Teprve po dokončení veřejného projednávání Plánu hlavních povodí, který na území České republiky navrhuje lokality pro dvě stovky nových přehrad, vychází najevo vážné skutečnosti o těchto projektech. Ze dvou stovek navržených přehrad jich má sedmdesát vyrůst na místech, které dosud nebyly územně hájené.

Zatímco ministerstvo zemědělství uklidňuje veřejnost tím, že nový plán povodí oproti záměrům z 80. let počet hájených lokalit pro budoucí přehrady redukuje, ve skutečnosti Plán hlavních povodí navrhuje územní hájení na sedmdesáti nových místech.

Dokud vláda neschválí kontroverzní Plán hlavních povodí, v této oblasti stále platí jako závazný podklad tzv. Směrný vodohospodářský plán. Ten byl připravován již v 70. letech a v publikaci číslo 34 z roku 1988 obsahuje i seznam výhledových vodních nádrží. Tyto nádrže jsou zde ale rozděleny do několika kategorií, z nichž většina je jen „evidovaná“, nikoliv „hájená“.

Porovnáním seznamu 197 přehrad, které nyní ministerstvo zemědělství navrhuje coby součást Plánu hlavních povodí ke schválení vládě, se starým seznamem Směrného vodohospodářského plánu, vychází najevo, že ministerstvo ve skutečnosti seznam lokalit určených k územnímu hájení výrazně rozšiřuje. Dvě přehrady na řece Bečvě (Hranice a Osek) jsou navíc navrženy úplně nově a ve starém Směrném vodohospodářském plánu se nevyskytují v žádné podobě.

Celá třetina nově navrhovaných přehrad má vyrůst na místech, které dosud vůbec nebyly územně hájené. Z těchto 70 nově hájených nádrží jich má mít 23 plochu větší než 200 hektarů, největší je Krkavec na Nežárce o ploše dokonce 1960 hektarů.

Obce a občané přitom upozorňují, že zatímco vláda má Plán hlavních povodí schvalovat ještě do konce roku jako závazný dokument, řada obcí neměla vůbec možnost se na rozhodování podílet, ačkoliv bude mít zakreslení budoucích přehrad do územních plánů výrazně negativní dopad na jejich existenci. Jedná se bezprostředně o několik stovek obcí, některé z nich ale o chystaném návrhu a jeho projednávání vůbec nevěděly.

„Ukazuje se opět, že ministerstvo zemědělství nejen že neinformovalo dotčené obce, ale snaží se veřejnost a možná i ostatní členy vlády uchlácholit poskytováním zavádějících informací. Používá například argumenty, že se jedná o dalekou budoucnost a že se počet hájených lokalit oproti minulosti výrazně redukuje. Jak ale mezitím vyšlo najevo, několik přehrad ze seznamu se má začít budovat v nejbližší budoucnosti, například Mělčany na Labi, Teplice na Bečvě nebo Nové Heřminovy. Teď se navíc ukazuje, že i tvrzení o redukci počtu hájených lokalit není pravdivé. Více než třetina navržených přehrad má vyrůst na místech, které dosud nebyly vůbec územně hájené,“ říká Jan Beránek, mluvčí iniciativy Stop přehradě, která kauzu plánů povodí dlouhodobě sleduje.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz