Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Globální průzkum TI: Korupce v Česku je na úrovni jižní Ameriky

7. 12. 2006 -, Radio Praha

Korupce v České republice je mnohem rozšířenější než v ostatních zemích Evropské unie a větší než v Indii, Pákistánu a na Filipínách. Naprostá většina Čechů si myslí, že vláda nedělá dost pro boj s korupcí a pětina je dokonce přesvědčena, že ji povzbuzuje. Za nejzkorumpovanější považují Češi policii a politické strany. Vyplývá to z průzkumu, který pro mezinárodní organizaci Transparency International připravil Gallupův institut.

Takzvaný Globální barometr korupce je průzkum veřejného mínění, který se zabývá názory veřejnosti na otázky korupce a zkoumá osobní zkušenosti respondentů s korupčními praktikami. Letošního průzkumu, již čtvrtého v pořadí, se zúčastnilo téměř 60.000 respondentů z 62 zemí.

Podle výsledků 17 procent Čechů - nebo členové jejich domácnosti - uvedlo, že za posledních 12 měsíců dalo v nějaké formě úplatek. Průměr EU je dvě procenta a stejně jako ČR je na tom v Evropě jen Řecko. Průměr v jižní Americe je rovněž 17 procent, ale v Asii sedm a korupce je nižší i na Filipínách (16), v Pákistánu (15), Indii (12) a Thajsku (10). Obecně mají lidé po celém světě jen matnou představu o tom, jak se jejich vláda snaží potlačit korupci na různých úrovních od malicherného uplácení po plnění bankovních kont politiků výměnou za různé výhody.

Na 70 procent obyvatel světa tvrdí, že v boji proti korupci jejich vlády buď nejsou efektivní, nebo nic nedělají či ji dokonce podporují. Jen 22 procent dotázaných oceňuje úsilí vlád, uvedl průzkum. I v tomto směru jsou čísla z ČR pochmurnější. Jeden z deseti Čechů je přesvědčen, že vláda postupuje proti korupci účinně a 40 procent Čechů si myslí opak. A 21 procent dotázaných v ČR si myslí, že vláda nebojuje s korupcí vůbec a rovněž 21 procent se domnívá, že s ní nejen nebojuje, ale ve skutečnosti ji povzbuzuje.

"Ve výsledcích České republiky se odráží dlouhodobě neuspokojivá situace v oblasti zavádění systémových vládních opatření proti korupci - 40tiprocentní míra nedůvěry respondentů v účinnost vládních opatření patří k nejhorším výsledkům na světě," komentovala tento fakt šéfka české pobočky TI Adriana Krnáčová.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Transparency International

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz