Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochočte si technologie: Internet pomáhá v boji proti násilí na ženách

7. 12. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-

Stovky žen v Indii zveřejnily ve virtuálním deníku (tzv. blogu) "Blank Noise Project Blogathon" svoje osobní zkušenosti s pouličním sexuálním obtěžování. Další internetový projekt "Domestic Violence Virtual Trial" zase pomáhá soudcům a zaměstnancům soudů ve Spojených státech, aby se dozvěděli více o tématice a problémech v kauzách týkajících se domácího násilí proti ženám a mohli porovnat rozsudky se svými kolegy. V Jižní Africe ženy, které prošly nejrůznějšími formami násilí, sdílejí svoje zkušenosti a poskytují si vzájemnou pomoc prostřednictvím zdigitalizovaných příběhů a výpovědí.

Internet a informační a komunikační technologie (ICT) se stále častěji stávají novým nástrojem k prosazování a ochraně práva žen na svobodný život bez násilí. Ženský program Asociace pro progresivní komunikaci (APC WNSP), proto vyzývá všechny uživatele a uživatelky informačních technologií, aby se zapojili do kampaně „Ochočte si technologie! (Take Back the Tech) a začali využívat tyto technologie v boji proti násilí na ženách. Kampaň, která trvá až do 10. prosince, chce přimět uživatele, aby se zapojili do akcí proti násilí na ženách prostřednictvím jakéhokoliv nástroje ICT – mobilních telefonů, ICQ, blogů, webových stránek, digitální kamery, emailu nebo podcastingu.

16 akčních dnů proti násilí na ženách

Kampaň "Ochočte si technologie!" je součást mezinárodní iniciativy 16 akčních dní proti genderovému násilí. Od roku 1991 místní skupiny po celém světě vedou kampaň, aby prosadily služby na podporu péče o oběti násilí, rozšířily prevenci, prosadily právní a soudní reformy a využily mezinárodní úmluvy o lidských právech jako nástroje v boji proti násilí na ženách, které představuje porušování lidských práv, krizi veřejné péče o zdraví lidí a hrozbu vůči bezpečnosti lidí a světovému míru.

Informační technologie a násilí na ženách

Násilí na ženách se projevuje nejrůznějšími způsoby, přičemž všechny jsou zakořeněny v nerovných mocenských vztazích mezi muži a ženami. Systematické znásilňování žen a dívek je používáno jako zbraň v řadě válečných konfliktů. Ve většině států se i domácí násilí týká od 20 do 60% ženské populace, když násilníkem je zpravidla muž z jejich blízkého okolí.

S nástupem nových technologií se však na scéně objevují i nové formy násilí na ženách jako špehování prostřednictvím internetu (tzv. cyber-stalking) nebo digitální voyeurism. Vzhledem k tomu, že technologie se stávají stále menšími a levnějšími, není problém ani pro běžného občana například nainstalovat malé, takřka neviditelné kamery a skrytě natáčet své oběti. Na internetu se prodávají jako pornografie obrazové záznamy žen v intimních situacích pořízené bez jejich vědomí a souhlasu. V případech domácího násilí, může být spyware nebo globální navigační systém (GPS) lehce zneužit technicky zdatnějšími útočníky k stopování a hlídání pohybu jejich partnerek.

Ochočte si technologie!

Cílem kampaně je zapojit uživatele ICT do jednoduchých akcí proti násilí na ženách a jejich prostřednictvím zvýšit všeobecné povědomí ohledně této problematiky, například prostřednictvím umístění odkazů na stránky kampaně, změnou emailového podpisu nebo poznámkami ve statutu ICQ. Na stránkách kampaně lze nalézt další nápady, jak se do kampaně zapojit, přičemž uživatelé mohou přidávat i svoje vlastní tipy. Lze zde také nalézt rady týkající se on-line bezpečnosti a další informační zdroje věnované násilím na ženách v kontextu informačních technologií. Informace o kampani byly zatím přeloženy do malajštiny, češtiny, španělštiny, portugalštiny a dalších jazyků.

Kampaň chce dále oslovit blogery, aby se zapojili k projektu ka-BLOG! - 16 dní kolektivního blogování na téma ICT a násilí na ženách prostřednictvím slov i obrazů a v nejrůznějších jazycích. Pro nováčky v blogosféře jsou připraveny návody a průvodce, jak začít s blogováním.

Ženy z celého světa také vytváří elektronické pohlednice. Výmluvné obrázky a myšlenky znovu obnovují vizi technologií, které jsou založeny na rovných vztazích, a popisují, co vše by mohlo být možné ve světě, kde ženy vytváří, definují, sdílí a volně využívají různé informační technologie.

Partneři kampaně

Řada stránek a blogů podpořila iniciativu „Ochočte si technologie“ umístěním banneru s odkazem na stránky kampaně. Center for Digital Storytelling bude prezentovat digitální příběhy žen, které si prožily násilí.

Organizace G2G přenesla kampaň do Brazílie a nedávno ji spustila na svých stránkách [http://g2g.sarava.org/en]. G2G plánuje v rámci kampaně obsadit na jeden den blogováním místní telecentrum!

Po skončení kampaně bude na stránkách kampaně vytvořena koláž s obrázky těchto a dalších iniciativ lidí, kteří si „ochočují technologie“.

Zapojte se do akce

Každý se může zapojit do kampaně za zastavení násilí proti ženám. APC WNSP tvrdí, že ženy se musí cítit bezpečně všude – včetně on-line prostoru, a to je přesně záměrem kampaň „Ochočte si technologie“ .

Další informace

Pokud chcete získat další informace o kampani zašlete email na adresu cee@apcwomen.org (možno i v češtině) nebo na jac@apcwomen.org (pouze v angličtině), případně navštivte stránky http://www.takebackthetech.net. Kampaň je iniciativou APC WNSP.

APC WNSP - Ženský program Asociace pro progresivní komunikaci (The Association for Progressive Communications Women's Networking Support Programme) podporuje síťování ženských organizací prostřednictvím využívání informačních a komunikačních technologií (ICT), včetně internetu, za účelem společenských změn a posílení pozice žen ve společnosti. APC WNSP síť tvoří více než 150 žen z 38 států světa. Přes třičtvrtiny jejích členek aktivně působí v jedné z regionálních WNSP sítí v Africe, Asii, Latinské Americe či Střední a Východní Evropě.

Asociace pro progresivní komunikaci (APC) je celosvětová síť občanských organizací, jejímž cílem je podporovat organizace, sociální hnutí a jednotlivce, přinášející smysluplný přínos k světovému míru, dodržování lidských práv, celospolečenskému rozvoji a ochraně životního prostředí. Tato podpora ze strany APC je uskutečňována prostřednictvím využívání a propagace informačních a komunikačních technologií (ICT), včetně internetu.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz