Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do Roxy se vrací bezdomovecká divadla

7. 12. 2006 - PRAHA [Econnect]

Třetí ročník mezinárodního festivalu bezdomoveckých divadel Hic sunt leones se uskuteční tuto neděli opět v experimentálním prostoru NoD pražské Roxy. V celodenním programu jsou zastoupeny bezdomovecké soubory ze Střední Evropy – České republiky, Německa, Slovenska a Maďarska. Společně s nimi vystoupí hudebníci a profesionální umělci, kterým je téma bezdomovectví blízké.

„Projektem bezdomoveckého divadla se snažíme podporovat aktivní klienty, pro něž hraní v divadle často funguje jako arteterapie. Díky pravidelným zkouškám a představením se mimo jiné učí samozřejmým věcem, kterým dávno odvykli, jako je například dochvilnost nebo pravidelný režim, učí se vyrábět kulisy apod.“

„Divadlo Ježek a čížek je vlastně cosi mezi sociálním a kulturním projektem a působí také třeba jako dobrá výchova k uplatnění na trhu práce. Přirozeným způsobem smazává naší fobii ze světa bezdomovců a proniká do něj, stejně jako oni vstupují do světa běžné společnosti,“ uvádí tisková mluvčí divadla Pavlína Říhová.

Zde jsou lvi a bezdomovci

Pilířem festivalu Hic sunt leones jsou představení čtyř bezdomoveckých divadel. Kromě domácích - Ježka a čížka, se představí například známý německý soubor Ratten 07. „Krysy 07“ hrají již třináct let na scéně berlínské Volksbühne, za tu dobu inspirovaly mnoho podobných projektů po celém světě a vytvořily třicet šest divadelních produkcí. Jejich sídlem je squatt a alternativní prostor poblíž Warschauer Strasse.

„Tento německý soubor vznikl kdysi trochu z recese, málokdo asi tehdy čekal, co se z Ratten 07 vyvine. Dnes jsou v úplně jiné situaci než my, nejen finanční. Mnozí z účinkujících vlastně ani nejsou bezdomovci v pravém slova smyslu. Přístup k člověku bez domova je v Západní Evropě trochu vstřícnější, než je tomu u nás. Podmínky našeho divadla jsou srovnatelné spíš s maďarským souborem AHA Színpad, který je rovněž hostem našeho festivalu,“ dodává Říhová.

Dalším divadlem, které se na Hic sunt leones představí, je slovenský soubor Divadlo bez domova. Vzniklo z divadla Nota bene, jež se účastnilo již druhého ročníku tohoto festivalu. Představení zahraničních souborů, která nejsou v angličtině, budou hrána v originálním jazyce, divákům však bude hlavní dějová linie přeložena před představením.

Hudební program festivalu zastoupí například závěrečný koncert romské kapely Bengas, která tematicky vyšla z malých klubových pódií a dnes slaví úspěch i za hranicemi.

Charakteristika a poslání Ježka a Čížka

Občanské sdružení „Ježek a čížek – divadlem k sobě, k druhým hrou“ je neziskovým sdružením občanů, kteří usilují o otevírání, přibližování a zdolávání hranic mezi lidmi na platformě divadelního představení nebo uměleckého zážitku. Funguje od roku 2000 a věnuje se především práci s lidmi bez domova, kteří se pro vyděděnost z běžné společnosti často ani nemají zájem do takové společnosti opětovně zapojit.

Ježek a čížek ztvárnil devět celovečerních představení a kromě zahraničních zájezdů se zapojil i do mezinárodní spolupráce. Společně s německými Ratten 07 například hraje hru Maxima Gorkého Na dně. „Je to šílenství, milostivá,“ řekl by Bernhardův Minetti (hrdina jedné z her, kterou divadlo nastudovalo), kdyby věděl, že divadlem Ježek a čížek prošlo přes 200 klientů - herců.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz